Hasič Honza (†48) zemřel při výcviku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Hasič Honza (†48) zemřel při výcviku!

Honza i v minulých letech dostával figuranty z ledového propadliště.
Honza i v minulých letech dostával figuranty z ledového propadliště. (Foto Aha! – Jiří Krušina)

Tragédie zasáhla jednotku profesionálních hasičů z Krnova. Při výcviku tam náhle zkolaboval a zemřel strojník Honza Jankůj (†48). Ten v průběhu 17 let s kolegy zasahoval u více než 2,5 tisíce událostí. Hasiči pro jeho ženu Andreu (41), dceru Melánii (5) a syna Dalibora (14) vyhlásili sbírku.

Hasič Honza patřil k nepřehlédnutelným osobnostem Krnova. Po městě jezdil zásadně na kole a měl věčně úsměv na tváři. Ve volném čase trénoval mladé vodní záchranáře. „Patřil mezi nejlepší hasiče, kteří u nás sloužili. Jak po profesní, tak lidské stránce,“ řekl velitel krnovských hasičů Pavel Jendřejek.

Náhlá smrt
Honza celý život sportoval a v rámci práce chodil na pravidelné zdravotní prohlídky. „Měl kondici vrcholového sportovce,“ uvedl velitel. Přesto hasič zkolaboval při cvičení, kdy s kolegou z ledového propadliště dostával figuranta. „Při výcviku klukům stihl říci, že mu klesá tlak. Ani okamžitá první pomoc Honzovi život nevrátila,“ popsal Jendřejek.

Boj o bydlení
Honza s Andreou si před třemi lety pořídili dům na hypotéku. Samotná Andrea však teď nemá šanci platby za dům utáhnout. Proto na pomoc přišli Honzovi kamarádi. „Inicioval jsem vznik sbírky, aby se Honzovi nejbližší nemuseli stěhovat z domu. Honza celý život pomáhal druhým a bylo by fér, kdyby teď společnost pomohla jeho blízkým,“ dodal Jendřejek.

O sbírce neměla tušení
Vdova Andrea se o sbírce dozvěděla z Facebooku. „Kluci jsou jako naše rodina. Teď nám skládali uhlí, abychom měli čím topit. O sbírce ale nic neřekli. Peníze Honzu nikdy nenahradí, ale pomohou nám,“ řekla Andrea Jankůjová. Ta by s manželem za pár měsíců slavila 10. výročí jejich vztahu.

Můžete 
pomoci
Sbírka na pomoc rodině zesnulého hasiče Honzy Jankůje potrvá až do konce roku. Přispět můžete i vy.
Číslo účtu: 4617632399/0800



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.