Vozíčkáři jsou úřadům fuk! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Vozíčkáři jsou úřadům fuk!

Ombudsmanka Šabatová
Ombudsmanka Šabatová (J. Poláček, R. Klejch, ČTK)

Být zdravotně postiženým znamená potýkat se již od dětství s problémy, překážkami a omezeními. Pokud ovšem invalida nevezme osud sám do vlastních rukou. Česká města se neumějí postarat o své vozíčkáře, a nejen o ně.

„Vše začíná už v dětství, zhoršeným přístupem k vzdělání, omezením volnosti pohybu, nedostatečnou přístupností domů a úřadů, využíváním veřejné dopravy. Postupně se přidávají obtíže při hledání zaměstnání, bydlení i trávení volného času,“ zjistila při rozsáhlém výzkumu života českých invalidů ombudsmanka Anna Šabatová. „Jedna z obcí dokonce odmítla invalidovi, co nezvládal chůzi do schodů, vyměnit byt v domě s pečovatelskou službou za bezbariérový, i když jej měla k dispozici,“ dodala.

František Fux (60): Bojuji i za mámy s kočárky
Dennodenní potíže Aha! potvrdil František Fux (60). „Kolikrát se mi chce brečet, ale nevzdám se,“ tvrdí rodák z Veselí nad Moravou, žijící v Brně. „Snažili jsme se v Praze, v Brně a v jiných městech zřídit třeba stavební policii, která by měla u úřadů větší kompetence a mohla sjednávat nápravu. Není ale zájem,“ mávl rukou Fux. Sám ale odmítl zlomit nad osudem hůl a zavřít se navždy v bytě. Úřady se snaží »nakopnout« k činnosti. „Až se oteplí, uvidíte, kolik vznikne předzahrádek a kolik lidí bude o ně zakopávat. My jsme kritická místa nafotili, dáme je radnici a uvidíme,“ říká vozíčkář. A proč se vlastně stará? „Mám radost, když se bariéra odstraní. Pomůže to nejen mně, ale třeba i 99 procentům maminek s kočárky i ostatním lidem,“ říká.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.