Vědci potvrdili: Pravidlo 5 sekund PLATÍ! Jídlo spadlé na zem klidně jezte... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Vědci potvrdili: Pravidlo 5 sekund PLATÍ! Jídlo spadlé na zem klidně jezte...

Pokud jídlo během pár sekund seberete, nestačí se kontaminovat.
Pokud jídlo během pár sekund seberete, nestačí se kontaminovat. (Foto: scom)

Upadl vám na zem kousek jídla, ale vy máte strach ho dát do úst a raději ho vyhodíte do koše? Vůbec ničeho se bát nemusíte! Britští vědci totiž potvrdili, že když ho ze země seberete dostatečně rychle – přesněji řečeno do pěti sekund – můžete si na něm bez obav pochutnat.

Experti z univerzity Aston v Birmingamu učinili poměrně jednoduchý pokus – na zem hodili kousek toustu, sušenek, uvařených těstovin a sladkostí. Všechny tyto potraviny pak sebrali a pod mikroskopem sledovali, kolik bakterií na nich během pár sekund »ulpělo«. A na co přišli? Ani na jednom z těchto jídel nebylo dost »breberek«, aby člověka dokázaly jakkoli ohrozit na zdraví!
„Není-li na potravinách vyloženě viditelná špína, tak se jich nemusíme bát, žádná kontaminace většinou nehrozí,“ zní stanovisko vědců.

Na povrchu záleží
V laboratořích mimo jiné zjistili, že se počet bakterií, které se na spadené jídlo dostanou, liší podle druhu potravin a typu povrchu, na něž dopadnou. Při experimentu se proto zaměřili především na laminátové podlahy, dlažby a koberce – tedy na místa, na která nám doma jídlo padá nejčastěji. Na ně pak umístili 10 milionů bakterií (stonásobek výskytu v běžně poklizené domácnosti) a zjišťovali, kolik choroboplodných zárodků potravina nachytá do tří a následně do třiceti sekund.

Výsledky? Nejvyšší naměřené číslo činilo kolem 7500 zárodků na těstovinách či želatinovém bonbonu sebraného po půlminutě z laminátové či dlážděné podlahy. „Záleží samozřejmě na druhu bakterií, ale za infekční dávku potenciálně zdraví škodlivou se považuje deset tisíc bakterií,“ shrnul vedoucí vědeckého týmu Anthony Hilton.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.