7 kroků, jak připravit auto na jaro! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

7 kroků, jak připravit auto na jaro!

Interiér pořádně vysajte.
Interiér pořádně vysajte. (Foto: scom)

Ať už máte malé autíčko, nebo rozložitý teréňák, jedno mají společné. Na jaře potřebují údržbu. A není to jen práce pro mechaniky. Řadu věcí si můžete udělat i sami a ušetřit.

1. VYMĚŇTE FILTRY
Olejový filtr vám v servisu mění společně s olejem, vzduchový po zhruba 20 tisících kilometrech a pylový zhruba po 15 tisících, tedy každý rok. Pylový filtr přitom zabraňuje pylům, aby se dostaly do klimatizace, a zachraňuje alergikům na jaře zdraví. V nevyměněném se množí kupř. plísně. Přesto na jeho výměnu řada lidí nedbá.

2. VYČISTĚTE KLIMATIZACI
Výparník ochlazuje vzduch proudící do kabiny a za provozu na něm silně kondenzuje voda. Proto se zde dobře daří zákeřným mikroorganismům. Znečištění výparníku zvedá i spotřebu vozu. Každý druhý rok by měla být provedena i výměna chladiva. Dokonale vám ji vyčistí jen v servisu. V obchodech můžete sehnat i jednoduchý dezinfekční sprej, se kterým zvládnete základní údržbu sami.

3. OBNOVTE STĚRAČE
Běžné stěrače vydrží v kondici přibližně půl roku. Zimní přimrzání ke sklu nebo změny teplot jejich břitům vůbec nesvědčí. Pokud je zbytek stěrače v pořádku, můžete vyměnit jen břity, které seženete v prodejnách autopotřeb. A stojí pár desetikorun.

4. VYSAJTE INTERIÉR
Štěrk a zaschlé bláto nebo prach v koberečcích. To jsme si do auta během zimy nanosili všichni. Důkladné vyčištění interiéru firmou vás vyjde na 500 až 2000 Kč.

5. NAMAŽTE PANTY
Po zimě mohou začít vrzat panty u dveří. Zkontrolujte je, očistěte a promažte.

6. ZKONTROLUJTE BRZDY
Kontrola brzdového obložení v servisu je jarní povinnost. Mráz a sníh namáhal celý systém včetně ABS. Destičky mohou být sjeté, kotouče zvlněné a čidla ABS zanesená špínou. Zkontrolovat si nechte i tlumiče a podvozek.

7. DOPŘEJTE MU KOUPEL
Dopřejte autu pořádnou koupel od špíny a zbytků soli. A na myčce nešetřete. Pokud to neděláte pravidelně, alespoň teď nechte pořádně vymýt, vysušit a ošetřit speciálním přípravkem i podvozek.

TIP: NA PNEUMATIKY NESPĚCHEJTE
S přezouváním na letní gumy nechvátejte. Zákonná povinnost platí až do 31. 3. a do té doby ve vyšších polohách ještě několikrát nasněží. Ve velkých městech už se ale přezouvá. Dokud teplota nestoupne dlouhodobě nad 7 stupňů, je přezouvání zbytečné.

Přečtěte si
Josef124
21. 10. 2023 • 05:48

U nás připravuju auto akorát já . Manžela nenapadne, že by mohl třeba zkontrolovat gumy, vodu v ostřikovačích atd. A já mu to připomínat nebudu. Já si svoje udělám. Auto po každé zimě důkladně vyčistím, abych se s ním nemusela stydět jet. Přes zimu ho totiž nečistím, tak je to pak znát. Mám na mytí kosmetiku i různé houby z https://www.eg-deta­ilin­g.cz­/pris­lusen­stvi/ , tak to mám vždycky za den hotové .

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.