Marešová (85), jedno z Wintonových dětí: Život s StB! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Marešová (85), jedno z Wintonových dětí: Život s StB!

Zuzana Marešová je jedním z dětí, které zachránil sir Nicholas Winton.
Zuzana Marešová je jedním z dětí, které zachránil sir Nicholas Winton. (Foto Aha! – Michal Protivanský, ara)

Právě oslavila 85. narozeniny. Ale nechybělo moc a tu šanci by nedostala. Zuzana Marešová je jedním z dětí, které v roce 1939 zachránil sir Nicholas Winton (†106) před smrtí v koncentračním táboře. „Byl to fantastický člověk,“ říká usměvavá žena.

Zuzana Marešová, rozená Spitzerová, byla jedním z hostů na švédské ambasádě, kde se 14. března předávala ocenění. Právě ten den totiž v roce 1939 odjel první záchranný vlakový transport vypravený Wintonem do Londýna. „Já odjížděla se sestrami až 29. července, to byl předposlední vlak,“ vzpomíná Zuzana.

„Maminka nám slibovala, že pojedeme na výlet do krásné země. Uvidíme se brzy, říkala stejně jako ostatní uplakaní rodiče na nádraží,“ dodává s pohnutím. Bylo jí sedm let a nikdy na ty chvíle nezapomene. Dostala se do movité aristokratické rodiny, ale šťastná nebyla. „Anglie tehdy a dnes je nebe a dudy. Velké třídní rozdíly. Vyrůstala jsem ve velmi studeném prostředí, pro dítě smutném,“ vzpomíná Marešová. Nikdo ji nepohladil, neuměla řeč, stýskalo se jí. Nejstarší sestra Lily se dala k americké armádě, napřed žila v americké zóně v tehdejším západním Německu, pak emigrovala do USA. Zuzana se s prostřední sestrou Ditou v roce 1945 vrátila. „Měly jsme štěstí, setkaly jsme se s oběma rodiči,“ říká. Po nástupu komunistů k moci ale pro ni začalo peklo. „Byla jsem na výsleších v Bartolomějské pomalu víc než doma. To víte, vrátila jsem se z Velké Británie, a navíc měla sestru na Západě,“ popisuje hlavně padesátá a pak sedmdesátá léta Marešová. V roce 1968 dokonce chvilku zvažovala emigraci. „Ale pak zvítězilo, že doma je přece jen doma. Je hrozné, když se nemůžete vrátit,“ uzavírá vzpomínky na svou životní pouť. Ocenění za lidskost
Režisér Matej Mináč (55) a producent Patrik Pašš (68) převzali v úterý z rukou švédské velvyslankyně jako první na světě Cenu Raoula Wallenberga. Oceněni byli za filmovou a dokumentární tvorbu, kterou oživili činy sira Nicholase Wintona: Síla lidskosti – Nicholas Winton (2002) a Nickyho rodina (2011). Zuzana Marešová v nich také vystupuje.

Všechno jde
Sir Nicholas Winton měl s manželkou Grete tři děti a k nim přibyly za druhé světové války ty, které zachránil. Bylo jich 669. Jeho krédo znělo: „„Všechno se dá uskutečnit, když to není vysloveně nemožné, když na to člověk zaměří svou mysl a když je rozhodnutý, že to udělá.“ 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.