Vědci uznali porážku, přesvědčili je lidé z ulice: Úsměv Mony Lisy je... Šťastný! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Vědci uznali porážku, přesvědčili je lidé z ulice: Úsměv Mony Lisy je... Šťastný!

Co člověk, to názor...
Co člověk, to názor... (Foto: Profimedia.cz)

Tajemný úsměv Mony Lisy, ženy z nejslavnějšího obrazu na světě, nepřestává pokoušet vědce. Debatují o něm už stovky let a nejvíce se dosud shodovali v tom, že úsměv je dvojsmyslný. Obyčejní lidé to ale nyní vědcům totálně natřeli. Podle nich je výraz Mony Lisy na obraze výrazem čirého štěstí!

Potměšilost, rozporuplnost, hrdý úsměv matky. I takové závěry udávali vědci, když studovali úsměv Mony Lisy, v Itáli zvané La Gioconda. Rozsáhlá studie provedená na univerzitě ve Freiburgu ale nyní ukázala, že »obyčejní« lidé z ulice jednoznačně soudí o úsměvu, že je výrazem prožívaného štěstí!

Na německé univerzitě nejprve vytvořili z obrazu z počátku 16. století černobílou kopii. Pak Moně Lise na devíti různých snímcích různě simulovali pohyby ústních koutků dolu a nahoru, aby vytvořili výrazy různých lidských emocí. Sérii fotek pak ukazovali pozvaným lidem a jejich reakcí byli notně překvapeni. Téměř sto procent účastníků akce jim tvrdilo, že Mona Lisa se usmívá, protože je prostě šťastná. Nic dalšího za tím neviděli. Udivení vědátoři
„Reakce lidí nás udivila. Celých 97 procent vnímalo objekt Leonarda Da Vinciho jako šťastný,“ uvedl neurovědec a odborník na výrazovou mimiku savců Jürgen Kornmeier, spoluautor studie. Její výsledky kromě jiného naznačila vědcům, že jejich postupy při studování lidských výrazů jsou zcela nedostatečné, někdy i zavádějící. To údajně povede k velkým změnám například ve zkoumání šílenců a nepříčetných jedinců v ústavech.

Jak Itálie o poklad přišla...
Francie nedávno oslavila 500 let od doby, co Leonardo da Vinci překonal Alpy a dorazil na pozvání svého obdivovatele, krále Františka I., z Itálie do Francie. Vlast opustil, protože smrtí Juliána Medicejského přišel o mecenáše. Byla to cesta bez návratu a tehdy čtyřiašedesátiletý génius s sebou vzal několik svých oblíbených obrazů. Mona Lisa byla mezi nimi. 

Úsměv Mony Lisy!

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.