Smutná statistika k MDŽ: Kolik berou ženy, kolik muži! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Smutná statistika k MDŽ: Kolik berou ženy, kolik muži!

Proč tak propastný rozdíl?
Proč tak propastný rozdíl? (Profimedia.cz)

Když odvážné newyorské švadleny vyšly v roce 1908 do ulic a žádaly mimo jiné vyšší platy, asi netušily, že jejich téma bude aktuální i za 109 let. Není na světě země, kde by si za den, třeba ten včerejší Mezinárodní den žen, vydělala žena stejně jako muž, i když odvedla tutéž práci. A v Česku je rozdíl v celkových průměrných platech propastný.

V Evropské unii patří naše země k těm, kde je rozdíl v odměňování žen a mužů nejvyšší – dělá víc než pětinu. Má to mnoho příčin: ženy pracují často v hůř placených oborech a přitom na nižších pozicích, protože do funkcí se dostávají jen obtížně.

Děti je srážejí
A přestože mívají nyní vyšší vzdělání než muži, co se příjmu týče, sráží je i mateřství. Podle několika studií totiž kvůli několikaleté mateřské pauze ženy už nikdy své mužské kolegy nedoženou. „Největší rozdíl mezi příjmy obou pohlaví vzniká v momentě, kdy se ženy vracejí do zaměstnání po mateřské. Obtížně pak konkurují mužům, kteří svou kariéru nepřerušili,“ říká předsedkyně Českého statistického úřadu Iva Ritschelová. Paradoxem pak je, že mezi pohlavími je největší platová propast ve věkové skupině 35 až 44 let, kdy ženy dosahují úplně nejvyšších průměrných výdělků.

Nižší i důchody
Platová diskriminace se přitom týká všech profesí. Ani to, že se žena dostane do vyšších pater ve firmě či úřadu, neznamená, že má vyhráno. I nejlépe placené ženy totiž mají o čtvrtinu nižší průměrnou mzdu než muži ve stejném postavení. Zatímco silnější pohlaví dostává v průměru přes 50 tisíc korun, slabší ani ne 38 tisíc. Z toho pak plynou i neradostné vyhlídky na »podzim života«. Průměrné počáteční měsíční důchody českých žen jsou téměř o pětinu nižší než u mužů.

Kde mužům vládnou

Ze všech 28 zemí EU jsou jedině v Lotyšsku ženy v manažerských pozicích zastoupeny častěji než muži. Podle Eurostatu je v Unii v řídících pozicích zaměstnáno skoro 7,3 milionu lidí. Žen je mezi nimi asi 2,6 milionu, tedy 35%. Vydělávají ovšem jen 77 centů na každé euro, na které si přijdou jejich mužské protějšky, neboť jejich platy jsou v průměru o 23,4 % nižší. Česko patří s 30% rozdílem v platech k těm nejhorším státům. Je na třetím místě za Maďarskem a Itálií, kde ženy berou o víc než 33 % méně. Naopak jen pětiprocentní rozdíl je v Rumunsku.

Poslanecký blábol: Jsou hloupé!

Svérázný argument pro to, že ženy mají vydělávat méně, vyslovil minulý týden na půdě europarlamentu polský europoslanec Janusz Korwin-Mikke. „Protože jsou slabší, menší a méně inteligentní, musí také vydělávat méně,“ prohlásil. Jeho kolegyně se do něj pustily na místě a šéf parlamentu spustil vyšetřování, jak kontroverzního europoslance potrestat.

Ekonom Lukáš Kovanda: Kdy se nůžky přivřou!

Jedním z vysvětlení nerovnosti je, že zaměstnavatelé (až na výjimky) nenechávají – nemohou nechat – ženy riskovat. Muži v násobně vyšší míře než ženy čelí na pracovišti nejen riziku nehody a smrti, ale také faktorům zatěžujícím lidské zdraví, jako je manipulace s chemickými látkami, prach a kouř či nošení těžkých břemen. Tak nějak tomu bude i v jiných zemích, v ČR je vše umocněno tím, že jsme nejprůmyslovější zemí EU. Pokud někdy budeme ekonomikou služeb, nůžky ve mzdách mužů a žen se přivřou.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.