Pomoc nejen při trávicích potížích. Mocné koření | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Pomoc nejen při trávicích potížích. Mocné koření

 (Shutterstock)

Bývaly doby, kdy se za exotické koření platilo zlatem a dovolit si ho mohli jen bohatí. I ti s ním ale šetřili. Možná už před staletími věděli proč. Kromě toho, že dodalo pečeným kachnám, rybám či bramborám nezaměnitelnou a čarovnou chuť, působilo také blahodárně na tělo. Třeba kmín nebo anýz přidávali naši předkové do pokrmů proto, aby usnadnily trávení těžkých a vydatnějších jídel.

V časech, kdy voňavé koření dováželi kupci ze vzdálených koutů světa, platilo za skutečnou vzácnost. V některých hradních či zámeckých kuchyních tak můžete spatřit speciální „pánev“ s kanálky, kterými odtékal z pokrmu tuk s kořením do prohlubní, odkud se posléze sbíral. Takto použité koření se vysušilo a použilo znovu. Dnes je již koření i ze vzdálených koutů světa snadno dostupné, majoránku, bazalku nebo oregano si už můžeme vypěstovat i doma.

PŘI NADÝMÁNÍ I KŘEČÍCH
Mezi různými druhy koření najdete hotové zázraky, které pomohou při posilování imunity, zlepšení nálady, ale velmi často jsou nápomocny při trávicích potížích: nadýmání, křečích, nechutenství a dalších.

NEJEN NA VAŘENÍ
Blahodárné účinky koření není třeba využívat jen při přípravě pokrmů k obědu nebo večeři. Některé druhy nabídnou skvělé služby v podobě odvarů, čajů, ale také v celku – třeba takový hřebíček. I jeho léčivé schopnosti jsou prověřeny historií. Od pradávna se „ordinoval“ při bolesti zubů, stačilo hřebíček chvíli cucat nebo jej nechat přiložený na postiženém místě v ústech, bolest se zmírnila. Pokud rozkoušete pár zrnek kmínu, zbavíte se pocitu plnosti.

CHUTNAJÍ A LÉČÍ
KMÍN – mezi jeho schopnosti patří povzbuzovat chuť k jídlu, ale je také pomocníkem při žaludečních křečích a kolikách, při střevní plynatosti.
HŘEBÍČEK – voňavé koření používali naši předkové mimo jiné i při bolesti zubů. Hřebíček také ničí bakterie, zmírní křeče, tlumí bolest žaludku a pomůže při zápachu z úst.
MAJORÁNKA – koření vhodné do všech pokrmů, které jsou hůře stravitelné. Odlehčí je, urychlí a podpoří trávení. Pomůže při žaludečních křečích, zácpě i nadýmání.
BAZALKA – kromě skvělé a nezaměnitelné chuti podobně jako kmín podporuje chuť k jídlu a zdravé trávení, pomůže také při nadýmání.
BADYÁN – obsahuje látky, které tlumí bolesti a zklidňují. Odvar z badyánu léčí kašel, bolesti v krku, pomáhá při záchvatech koliky a revmatických bolestech.

PEPŘ – zlepšuje látkovou výměnu, chrání srdce, plíce i zrak. Je také výborný proti zapomnětlivosti, podporuje chuť k jídlu, zlepšuje trávení, zmírňuje bolest zubů a svalů, pomáhá při astmatu a čistí krev.
CHILLI – chilli papričky, z nichž koření pochází, obsahují množství minerálů a bílkovin, jejich konzumace zrychluje metabolismus, podporuje imunitní systém. Mohou být nápomocny v prevenci rakoviny i snaze o redukci váhy.
ŠAFRÁN – oblíbený prostředek indické a tibetské medicíny snižuje horečku, posiluje nervy a vnitřní orgány. Podporuje také tvorbu žluči a působí močopudně.
MÁTA PEPRNÁ – zabírá na ucpaný nos, zažívací potíže, plynatost či střevní křeče. Osvěží dech. Mátový olej má chladivé účinky, které utišují bolesti, pokud máte tedy bolesti svalů či nervů, vetřete jej do kůže. Mentol působí dezinfekčně, je vhodný hlavně při chřipce či nachlazení a jiných nemocech dýchacích cest.

Autor:  Kateřina Matoušová

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.