Poklady čínské medicíny jsou i skvělými lahůdkami. Medicinální houby pomáhají už tisíce let | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Poklady čínské medicíny jsou i skvělými lahůdkami. Medicinální houby pomáhají už tisíce let

 (Shutterstock)

V čínské medicíně mají význačné postavení, jejich účinky jsou ale známé  už snad na všech kontinentech. Řeč je o tzv. medicinálních houbách, kterých je mnoho druhů. Některé můžete najít i v českých lesích a pěstovat doma, jiné jsou tak vzácné, že se za ně platí téměř zlatem. Vybrané druhy jsou navíc vyhledávanou lahůdkou pro labužníky.

Po staletí využívají východní lékaři množství těchto hub pro jejich blahodárné účinky. Ty jsou navíc více než všestranné. Používají se k posílení imunity, pro povzbuzení mysli, pro podporu trávení, v současnosti se odborníci stále snaží potvrdit také jejich protirakovinné účinky.
V kuchyni jsou velmi oblíbené jako přísady do polévek, těstovin, omáček a tak dále.

POPULÁRNÍ I U NÁS
Rozšířená je v našich kuchyních zejména hlíva ústřičná. Můžete ji nalézt i ve volné přírodě, kde se objevuje přibližně od října do března. Rozšířené je rovněž její domácí pěstování, a to na pytlích se slámou nebo na špalkách se dřevem.

PLATÍ SE ZLATEM
Velmi vzácná je léčivá houba cordyceps neboli housenice čínská. Je zajímavá mj. tím, že nejde o houbu v pravém slova smyslu, ale v podstatě o spojení houby a housenky. V zimě totiž přebývá cordyceps v zemi jako houba. V létě vyrůstá ze země a vytváří plodnice. Výtrusy se uchycují na housenkách motýla a parazitují na nich. Nakažená housenka se pak zahrabává do země, kde parazitující houba spotřebuje její orgány a vyplní celé její chitinové tělo. Celý cyklus trvá až šest let. Nejkvalitnější housenice přitom pocházejí z Tibetské náhorní plošiny. Kilogram stojí kolem 500 tisíc korun! Za zmínku stojí i historie objevu této houby: Pastýři si všimli, že zvířata spásající zeleň právě na náhorních plošinách Tibetu mají úžasnou vitalitu i plodnost. Na základě toho se začal cordyceps používat na císařském dvoře k léčbě plicních, ledvinových a srdečních chorob, hojení ran, vyčerpanosti, ale i ke zvýšení libida.

POLÉVKA Z HLÍVY ÚSTŘIČNÉ
Ingredience:500 g hlívy ústřičné, 2 cibule, stroužky česneku, hladká mouka, olej, sladká paprika (mletá), majoránka, sůl a pepř
Postup: Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na rozpáleném oleji, přidáme nakrájenou houbu, orestujeme, zaprášíme paprikou, zalijeme cca litrem vody (může být hovězí bujón) a vaříme, dokud není hlíva měkká. Polévku dochutíme solí, pepřem, přidáme majoránku a prolisovaný česnek, zahustíme moukou rozkvedlanou v šálku s vodou. Vaříme ještě 15 minut.

CHUTNAJÍ A LÉČÍ
HLÍVA ÚSTŘIČNÁ – je významným pomocníkem pro posilování imunity, ale využívá se také na podporu trávení, při snaze o snížení špatného cholesterolu v krvi.
LESKLOKORKA LESKLÁ (reishi) – může pomoci při nespavosti, stabilizaci emocí a zlepšování paměti, podporuje nervový i hormonální systém. Uplatní se i v boji s vysokým krevním tlakem, cholesterolem atd.
HOUŽEVNATEC JEDLÝ (shiitake) – aktivuje imunitní systém, působí pozitivně na hladinu cholesterolu i vysoký krevní tlak, má antiarteriosklerotický účinek. Přispívá k dobrému trávení i zmírnění příznaků u revmatických chorob.
KORÁLOVEC JEŽATÝ (hericium) – čínští terapeuti houbu používají zejména při léčbě trávicích obtíží a u nemocí jater.


HOUSENICE ČÍNSKÁ (cordyceps) – tradiční medicína ho využívá mj. jako lék proti stárnutí, při ateroskleróze, astmatu, při snižování hladiny glukózy v krvi, léčbě ledvinových a jaterních nemocí, v boji se stresem či depresemi.
OUTKOVKA PESTRÁ (coriolus) – posiluje imunitní systém, je podporou při poruchách funkce jater, má i protiplísňový účinek.
ŽAMPIÓN BRAZILSKÝ (Agaricus blazei Murill) – využívá se jak pro podporu imunity, tak při onemocněních žaludku, při diabetu, vysokém krevním tlaku, vysoké hladině nežádoucího cholesterolu, pro podporu trávení i k léčbě infekcí a kožních onemocnění.
TRSNATEC LUPENITÝ (maitake) – podporuje imunitu, doporučuje se při únavě, nespavosti, duševní vyčerpanosti. Pomáhá při onemocnění dýchacích cest, při snižování cholesterolu, krevního cukru i tlaku.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.