V rybách najdete látky, které posilují paměť | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

V rybách najdete látky, které posilují paměť

 (Aha! - Dan Černovský)

Tím, že se dnešní populace dožívá obecně vysokého věku, čelí zároveň problému, že v mnoha případech se tělo ještě těší poměrně dobrému fyzickému zdraví, ale mysl za ním zaostává. Selhání tzv. poznávacích funkcí přitom člověka poměrně záhy vyřazuje z běžného života. Mozek a jeho poznávací funkce, jinými slovy duševní svěžest, lze přitom vědomě docela dobře chránit a udržovat v dobrém stavu.

První známkou toho, že nám mozek neslouží jako dřív, jsou výpadky paměti. Nevzpomeneme si, pro co jsme se před chvílí rozhodli, zapomínáme čísla, jména a další údaje. Vědci však prokázali, že v době, kdy dochází ke zhoršení paměti, dochází rovněž ke zhoršení ostatních funkcí, tedy schopnosti učení se, koncentrace, řešení problémů a reakceschopnosti.

HLAVNÍ PŘÍČINY
S věkem se v mozkových buňkách hromadí metabolický odpad lipofuscin, který ztěžuje jejich normální fungování, zvyšuje se také sklerotizace cév, takže krev dodává mozku stále méně živin, zejména kyslíku a glukózy. V mezibuněčném prostředí mozku se k tomu objevuje zvláštní bílkovina beta amyloid, která nabývá na objemu, utiskuje buňky a postupně je i ničí. Je prokázáno, že osoby s nadměrnými hodnotami cholesterolu v krvi jsou kandidáty Alzheimerovy choroby, protože se v jejich mozku nachází i více beta amyloidu. Na mozek a jeho funkce destruktivně působí i nadužívání alkoholu, psychotropních látek a řady léčiv.

VÝŽIVA PRO MYSL?
Pro zdraví mozku je velmi důležitá otázka výživy. Už před tisíciletími lidé objevovali rostliny, jejichž látky jim pomáhaly uchovat si duševní svěžest a jasnou mysl. Současná věda takové účinky potvrdila u řady tradičních bylin, respektive upřesnila, o které konkrétní látky se jedná a jakým mechanismem v mozku působí. Odborně se jim říká nootropika.
Všechny tyto aktivní látky jsou dnes k dispozici v doplňcích stravy. Některé z nich podporují lepší prokrvení, jiné detoxikaci, další pak přenos nervových signálů, které zajišťují komunikaci mezi jednotlivými strukturami mozku.

TRÉNINK I ODPOČINEK
Aby mozek dobře sloužil, je nutné jej trénovat, zní obvyklá rada. To sice platí, nesmíme však mozek přetěžovat. Vysoké procento osob s Alzheimerovou chorobou tvoří lidé, kteří pracovali duševně a byli hodnoceni za výkonnost. Mozek nutně potřebuje i odpočívat, a to nejen ve spánku. Klíčovým opatřením je rovněž častý pobyt na čerstvém vzduchu spojený s fyzickou zátěží. Mozek si tak odpočine, krevní oběh pookřeje a cholesterol zůstane pod kontrolou.

CHUTNAJÍ A LÉČÍ

RYBY (losos, tuňák, sleď, makrela) – obsahují omega 3 mastné kyseliny, které dodávají právě mozku významné živiny. Vědci dokázali, že lidé, kteří jedli více omega 3 mastných kyselin, dosahovali mnohem lepších výsledků v paměťových testech.
ARÓNIE (černý jeřáb) – plody mají široké schopnosti, od prevence vysokého krevního tlaku přes zažívací potíže až po předcházení civilizačním chorobám, jakými jsou cukrovka 2. typu, Alzheimerova choroba, revmatismus či artritida. Arónie je v bylinkářství lékem na stárnutí.
ŠPENÁT – obsahuje 15 druhů flavonoidů, které zpomalují stárnutí mozku, dále prospěšné vitamíny A a K, železo a kyselinu listovou.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.