Velká reportáž ze Slezských Pavlovic: Chvíle štěstí v nejchudší obci Česka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Velká reportáž ze Slezských Pavlovic: Chvíle štěstí v nejchudší obci Česka!

Slezské Pavlovice
Slezské Pavlovice (Foto Jiří Krušina)

S chudobou a pocitem beznaděje se každý den potýkají obyvatelé Slezských Pavlovic. Vesnička s jednou z  nejvyšších nezaměstnaností v Česku (22,7 %) nemá školu, doktora, poštu, hospodu a na mnoha místech ani signál mobilních operátorů. Místní o víkendu uspořádali ples, aby na chvíli zapomněli na starosti a vydělali pár korun na akce pro své děti.

Do Slezských Pavlovic vede rozbitá silnice třetí třídy, která končí za vískou v poli. Dál už je jen Polsko. Od války obec vedli komunisté a až v posledních volbách uspěla nezávislá kandidátka Lenka Drozdová (37). „Nevyčítám lidem, že podporují komunisty a vzpomínají na dobu, kdy měli všichni práci, v obci byla škola i hospoda. Dnes se potýkáme s vysokou nezaměstnaností a ti, co práci mají, za ní musejí daleko dojíždět,“ prozradila starostka.

Pomalé vymírání
Slezské Pavlovice měli v roce 1910 bezmála 500 obyvatel. Dnes žije v obci 220 lidí, z toho je 47 dětí do 15 let. Drtivá většina mladých po škole odchází za prací pryč. „Udržet je tady je jedním z mých hlavních cílů. Osoblažsko má potenciál v cestovním ruchu a v něm lze najít uplatnění,“ dodala Drozdová.

Schází peníze
V obci je pár drobných podnikatelů a poslední rodina zemědělců. Obecní rozpočet je napnutý a jen díky dotacím se podařilo opravit část cesty, úřad či jednu z bytovek. „Potřetí jsme požádali o dotaci na dětské hřiště. Třista tisíc je pro nás velká položka,“ sdělila Drozdová.

Právě dotace by mohly Slezské Pavlovice a celé Osoblažsko zachránit. „Společně se starosty z okolních obcí zakládáme cechy a spolky zaměřené na produkci specialit třeba z místního ovoce, kterého tu roste dost. Vidíme v nich šanci na snížení nezaměstnanosti,“ dodala starostka.

Na ples za 50 korun
Padesát lidí přišlo v sobotu na ples do Slezských Pavlovic. Vstupenka se prodávala za 50 korun. Pro srovnání, v obcích, například na Nymbursku, se platí nejméně stovka.

V malém sále bylo poměrně chladno. Vytápěla ho obyčejná kamna. O předtančení se postaraly místní děti. „Kupte si lístek do tomboly. Stojí 5 korun a je v ní 47 cen. Vyhrát můžete žehličku, dárkový koš, balíček tyčinek, nebo pytel brambor,“ nabízela hostům lístky důchodkyně Anna Slížová (65).
Padesát korun stála porce vynikajícího guláše. Panák rumu, vodky či fernetu se prodával za 25 korun. „Život tady není lehký. Ples pořádáme kvůli soudržnosti a dětem,“ prozradila vedoucí místní odnože Českého svazu žen Miluška Sitková (42). Na parketu se tančilo až do rána. „Vstávání bude těžké, ale na chvilku můžeme vypnout a neřešit peníze, hledání práce a jiné starosti,“ řekla Aha! jedna z místních Radka.


Udrží se obchod?
Helena Konvičková (56) provozuje ve Slezských Pavlovicích přes osm let obchůdek. „Řada lidí je na obchod odkázána, protože nemá možnost odjet si nakoupit jinam. Snažím se u zboží držet minimální ceny. Tržby jsou malé, ale kvůli lidem nezavřu. Jen se obávám, že až půjdu do důchodu, tak obchod nikdo nepřevezme. Jakákoliv investice je tady nenávratná,“ řekla obchodnice Helena.

Největší útulek Česka
Ve Slezských Pavlovicích je od roku 2009 největší psí útulek v Česku. Má 230 ustavovacích míst a pracují v něm dva místní. „Máme smlouvy se 45 městy republiky. Řada z nich je přes sto kilometrů vzdálená. Bude to vypadat jako náhoda, ale přijali jsme už 999. psa,“ pochlubil se o víkendu majitel útulku Tomáš Schulz.

Odchází stejně jako kamarádi
Nikolas Tilkeridis (20) ve Slezských Pavlovicích vyrostl. Většina jeho kamarádů utekla za prací. „Pronajal jsem si byt v Krnově. Tam si práci najdu. Sem se budu vracet za našima. Je tu hezky, ale k životu to nestačí,“ uvedl Nikolas.

Dojíždění za prací
Radek Baďura (52) se do Pavlovic přistěhoval jako kluk. Jeho maminka Vlasta byla po revoluci 15 let starostkou. Denně dojíždí za prací 40 kilometrů po špatných cestách a večer se vrací. „V Pavlovicích máme s ženou koupený byt, zahradu a kousek pole. Nová starostka má spoustu dobrých plánů a proto jí fandíme. Ve Slezských Pavlovicích zůstaneme. Dceru ale poženeme jinam. Uplatnění by tu nenašla,“ pronesl Baďura.

Konečně důchod
O práci nemohl posledních několik let zavadit Petr Hajduk (61). „Za komunistů jsem dělal na statku. Po revoluci tak různě. Několik let jsem bez práce. Dělat umím a mám i dost času, ale volná místa tu nejsou. Když jsem se byl ptát mimo obec, tak mě nechtěli kvůli věku,“ posteskl si Petr. Statnému muži nyní svitla naděje. „Přišel mi dopis, že si v dubnu můžu požádat o důchod. Bude to lepší než žít z dávek,“ dodal Petr.

Poslední zemědělec
Pavel Müller (38) je jediným a posledním zemědělcem v obci. Sto hektarů pole obdělává s tatínkem. I jeho děda a praděda v obci statkařili. „Mám čtyři dcery a doufám, že jedna z nich po mně statek převezme. Je to celý můj život,“ uvedl mladý zemědělec.

Kam jezdí a kolik kilometrů
*do školy a školky dětí dojíždí 5 km
*na nejbližší střední školu je to 25 km
*do nemocnice v Krnově je to 38 km
*do krajského města, do Ostravy, se ujede 94 km.

Nezaměstnanost v lednu 2017
Oblast            % nezaměstnaných (15 – 64)

  • ČR                                  5,2
  • Moravskoslezský kraj        7,5
  • Krnov                              9,4
  • Osoblaha                        17,0
  • Slezské Pavlovice             22,7


Slezské Pavlovice v číslech k 31. 12. 2015



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.