Rodinka Josefa Lady (†69): Z malůvek si vegetí dodnes! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Rodinka Josefa Lady (†69): Z malůvek si vegetí dodnes!

Dědečkova pozůstalost ho živí dodnes!
Dědečkova pozůstalost ho živí dodnes! (Foto: Dana Kolářová, Jan Jedlička, Jakub Poláček, David Malík, ara)

Josef Lada (†69) byl vynikající malíř a ilustrátor, který zemřel v roce 1957. Letos v prosinci už to tedy bude 60 let. Umělcova pozůstalost však živí jeho rodinu dodnes.

Tento fakt potvrdil i malířův vnuk, který zdědil po dědečkovi i stejné jméno. „Starám se o dědečkovo dílo a vše, co s tím souvisí. Použití kreseb, organizování výstav, každý den máme práci, která souvisí s užitím jeho děl. A vzhledem k tomu, že autorská práva trvají 70 let po smrti umělce, a děda byl oblíben a národem brán, tak samozřejmě se do jisté míry dá z těch autorských práv dodnes vyžít,“ prozradil Josef Lada (64) v pořadu Potomci slavných.

Jeho maminkou byla Ladova dcera Alena Ladová, která v uměleckém odkazu pokračovala. „S dědou kreslili vedle sebe, a děda jí poradil, aby zachovala jeho styl. Také po jeho smrti vyschly jeho ilustrace, a vydavatelé požádali mámu, aby v jeho stylu pokračovala.

Ale přesně to nevím, na spoustu věcí se člověk chce zeptat, když už nemůže. Maminka zemřela, když mi bylo 32 let, na recidivu rakoviny,“ řekl malířův dědic. On sám malování nikdy nepropadl. „Měl jsem smůlu v tom, že jsem byl vždycky zařazován do výtvarných kroužků, aniž bych uměl malovat. Nemám ani jeden gen. Spíš jsem toužil třeba po pěveckém kroužku nebo psaní na stroji…,“ dodal Ladův vnuk.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.