Rozčílení Poláci: Jakeš a Štrougal před soud! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Rozčílení Poláci: Jakeš a Štrougal před soud!

Poláci by Jakeše se Štrougalem viděli nejraději před soudem.
Poláci by Jakeše se Štrougalem viděli nejraději před soudem. (Foto ara)

Zasloužený klid ve stáří? Vůbec! Poláci chtějí kvůli smrti desítek svých občanů u železné opony postavit někdejšího komunistického premiéra Lubomíra Štrougala (92) před soud. Stejný osud by měl podle Poláků stihnout také Milouše Jakeše (94).

Ze smrti nejméně 60 polských občanů viní polská Platforma evropské paměti národa Lubomíra Štrougala. „Za jeho působení ve funkci ministra vnitra byla železná opona nabita 4000 – 6000 volty, což vedlo ke kruté smrti uprchlíků snažících se překročit hranice směrem na Západ,“ uvedli lidé z platformy. Případy nyní prověřují státní zástupci z polského Ústavu národní paměti.

Jdou i po Jakešovi
Štrougalovu odpovědnost v souvislosti s použitím vysokého napětí prověřovala už dříve také česká policie. Věc však uzavřela jako promlčenou. Expremiér vinu odmítá. Vypnutí proudu v plotech prý zdržela politická vyjednávání. Trestnímu oznámení čelí také někdejší generální tajemník Ústředního výboru Komunistické strany Československa  Milouš Jakeš (94). Ten prý zase může za smrt pěti Němců na hranicích.

Stíhání nic nebrání
Skutečnost, že ani jeden z dřívějších pohlavárů není občanem Polska či Německa, případnému trestnímu stíhání nijak nebrání. Stačí, že budou splněny podmínky podle polského nebo německého práva. Němci či Poláci se mohou na českou stranu obrátit s žádostí o právní pomoc, například ohledně získání informací či důkazů důležitých pro trestní řízení nebo výslechu svědků. Pokud by je skutečně chtěli hnát před spravedlnost, je třeba spěchat. Například stařičký Jakeš zcela nedávnou unikl hrobníkovi z lopaty, když ho v pražské Bubenči srazilo auto.

Více než dvě stovky mrtvých
Informace o Čechoslovácích i cizincích, kteří u ostře střežených hranic tehdejšíhio Československa zemřeli při pokusu přejít do Německa či Rakouska, poskytuje interaktivní mapa Ústavu pro studium totalitních režimů. Podle autorů zahynulo v letech 1948 až 1989 nejméně 266 lidí, z toho 22 Poláků. Někteří byli zastřeleni příslušníky tehdejší Pohraniční stráže, jiné zabily nástražné prostředky – miny a elektrické dráty, kterými byly hranice prošpikované.


Kdo je Štrougal
*Bývalý komunistický politik řídil resorty zemědělství a vnitra, v letech 1970 až 1988 byl premiérem ČSSR
*V roce 1968 se profiloval jako kritik sovětské okupace, později byl ale čelním představitelem politiky normalizace. Po nástupu Gorbačova v SSSR se zase prezentoval jako příznivce politických změn.
*Ve stáří bydlí ve svém bytě na pražském Proseku

Kdo je Jakeš
*V letech 1987 – 1989 byl generálním tajemníkem komunistické strany, což byla v tehdejší ČSSR nejvyšší možná funkce.
*»Proslavil« se poněkud zmateným projevem v Červeném Hrádku na Plzeňsku, kde mj. poukazoval na platy, které měli přední čeští umělci.
*Žije sám v bytě v pražských Dejvicích.



Přečtěte si
ivoadler
25. 2. 2017 • 11:18

Ilegální překročení hranice bylo trestným činem. To mají být souzení za to, že těmto trestným činům bránili? Sorry jako.

-bello-
25. 2. 2017 • 10:30

Od Poláků dál! Pro prachy udělá Polák všechno. Co se týče nabitých drátů, tak co měli co zdrhat přes nás ? Měli to vzít lodičkou do Švédska, anebo to vzít do svých rukou a svrhnout jejich politický řád. Je jich jak psů a nic moc to nikam " revolučně " polští keťasové nedotáhli a za to budou Čechy žalovat? My jsme byli tranzit i pro NDR.Čekám, kdy ti nás natřou taky. Se musím smát těm nárokům !

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.