Unikátní objev NASA: Našli nový život? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Unikátní objev NASA: Našli nový život?

Na prvních třech planetách je nejspíš horko, voda by se vypařila. Další tři leží v obyvatelné zóně, na nejvzdálenější je nejspíš velký mráz.
Na prvních třech planetách je nejspíš horko, voda by se vypařila. Další tři leží v obyvatelné zóně, na nejvzdálenější je nejspíš velký mráz. (Foto EPA, NASA/JPL-Caltech, ESA)

Objev hned sedmi nových světů u jediné hvězdy oznámila NASA a spolupracující vědci z řady zemí. Všech sedm planet je podobně velkých jako Země a většina i v rozumné vzdálenosti od jejich hvězdy, aby mohly mít celkem přijatelnou teplotu. Otázka tedy zní takto: Je na některé z nich život?

Třebaže sedmička planet obíhá velice blízko kolem jejich hvězdy, mohly by tam být podobné podmínky jako na Zemi a jejím okolí. Hvězda TRAPPIST-1 je totiž typu červený trpaslík – asi desetkrát menší než Slunce a dvakrát studenější, vyzařuje proto podstatně slabší záření. Přinejmenším tři z nových planet jsou v tzv. obyvatelné zóně, kde by na jejich povrchu měla být teplota tak akorát pro kapalnou vodu. Právě voda je totiž klíčová pro život, alespoň takový, jaký si ho zatím dovedeme představit.

Jsou blízko...
Pár podobně příhodných planet už vědci objevili, ale tyhle jsou blízko. Tedy relativně, 39 světelných let. Tedy světlo tuto vzdálenost překoná za 39 roků, pro člověka a jeho stroje to je podstatně dále. Dosud nejrychlejší sonda Juno by tam letěla asi 170 tisíc let, nicméně už se připravují jiné, které by mohly dosáhnout třeba pětiny rychlosti světla. I jejich dvousetletou cestu by tak muselo sledovat několik generací vědců, ale pořád lepší než 1400 světelných let – tak daleko se od nás nachází planeta Kepler-452b, která se zatím tvářila jako Zemi nejpodobnější.

Hýbe se tam něco?
A zelení mužíčci? Ty asi na nově objevených planetách nežijí. I kdyby se tam vyvinuly inteligentní bytosti, byla by ohromná náhoda, kdyby to udělaly ve stejný čas jako pozemšťané. Daleko spíše jsme se minuli (či v budoucnu mineme) o stamiliony let. Kdyby totiž v naší blízkosti nějací vyspělí ufouni fungovali, jistě bychom už zachytili jejich rádiové či jiné vysílání.

Ovšem jednodušší život bychom na nových světech najít mohli, a i to je pro vědce dost vzrušující. „Pokud se tam bude životu dařit a bude produkovat plyny, jaké jsou i na Zemi, budeme to brzy vědět,“ slibuje Amaury Triaud z výzkumného týmu. A hodit se může i záložní planeta, kdybychom si Zemi zničili...


Kam se hrabe polární noc
Přinejmenším na třech z nových planet by mohly být oceány vody a atmosféra. Potíž ale bude, že jsou všechny přivrácené ke své hvězdě stále toutéž polokoulí. Tím pádem je na polovině planety věčný den a horko, na té druhé stále jen mrazivá noc. Žít by se tak dalo jen na jejich pomezí v »zóně soumraku«.

Daleko od Slunce
Rozdíl mezi naší soustavou a nově objevenou je velký, hvězda TRAPPIST-1 je totiž desetkrát menší než Slunce, její planety obíhají ještě mnohokrát blíže. I ta nejvzdálenější, zřejmě zmrzlá, je ke své hvězdě šestkrát blíže než horký Merkur ke Slunci.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.