Ťukněte si s celebritou! Režisér Jiří Menzel slaví 79 | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Ťukněte si s celebritou! Režisér Jiří Menzel slaví 79

Režisér Jiří Menzel slaví 79. narozeniny. Přejeme všechno nejlepší!
Režisér Jiří Menzel slaví 79. narozeniny. Přejeme všechno nejlepší! (Foto Aha! – D. Černovský)
Vystudoval, natočil film a vyhrál Oscara. Slibný začátek kariéry dokázal herec a režisér Jiří Menzel zúročit i v dalších padesáti letech. Stal se spolu s režiséry Milošem Formanem, Věrou Chytilovou nebo Ivanem Passerem zakladatelem nové umělecké vlny. Přirozenou přitažlivost a přitažlivou přirozenost jeho snímků obdivují i lidé daleko za hranicemi Česka.

Ve filmech se objevoval už během studia režie na pražské FAMU. V roce 1966 natočil Jiří Menzel svůj první celovečerní snímek Ostře sledované vlaky, za který získal amerického Oscara v kategorii Nejlepší zahraniční film. Na stříbrná plátna přenesl románové řádky spisovatele Vladislava Vančury i Bohumila Hrabala. Neobyčejné příběhy všedního bytí zasadil do Postřižin, Slavností sněženek nebo Rozmarného léta. Skřivánky na niti, se zpěvákem Václavem Neckářem v hlavní roli, zamkl bývalý režim do pomyslného trezoru. Z klece vyletěli až v roce 1989. O rok později získali cenu Zlatý medvěd na festivalu v Berlíně.

Na Oscara byl Menzel nominován i za film Vesničko má středisková. Cenu za režii dostal v kanadském Montrealu za komedii Konec starých časů. Čtyři České lvy si odnesl jeho snímek Obsluhoval jsem anglického krále, opět podle Hrabala. Získal také francouzský Řád umění a literatury. Prezident Václav Havel mu udělil Medaili Za Zásluhy.

Ve většině svých filmů si Menzel i zahrál. Objevil se i ve Hře o jablko od Věry Chytilové nebo ve Spalovači mrtvol od Juraje Herze. Inteligentního štangastu ztvárnil v seriálu Hospoda. Je členem Americké filmové akademie. Tu evropskou spoluzaložil. Mimoto vydal dvě sbírky fejetonů Tak nevím a Tak nevím podruhé.

Osobitou režii předvádí i v divadle. Své umění propůjčuje zejména pražskému Činohernímu klubu a Divadlu na Vinohradech, kde působil i jako umělecký ředitel. Jeho Mandragora od Machiavelliho se hrála přes deset let. Režii předvedl i ve Švýcarsku, Francii nebo ve Švédsku.

 



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.