Elišku (3) drží při životě 11 léků! Pomáhají jí i čtenáři Aha! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Elišku (3) drží při životě 11 léků! Pomáhají jí i čtenáři Aha!

Kateřina musí být postižené Elišce neustále nablízku. Kvůli postižení je holčička na úrovni tříměsíčního miminka.
Kateřina musí být postižené Elišce neustále nablízku. Kvůli postižení je holčička na úrovni tříměsíčního miminka. (Foto Aha!: Jitka Pecharová)

Narodila se předposlední den roku 2013 jako zdravé miminko. 16. den života přestala 
Eliška (3) jíst, během hodiny dostala vysoké teploty a téměř nedýchala. Děvčátko od té chvíle bojuje o život. V jejím snažení jí pomáhají i čtenáři Aha!.

V nemocnici Eliška skončila na jednotce intenzivní a resuscitační péče. V té době se o ni starala jen máma Kateřina Klementová (34) z Pardubic, otec dítě odmítl a odešel. Vyšetření ukázalo, že onemocněla herpetickou meningoencefalitidou, v jejímž důsledku má poškozený mozek. Nyní je na úrovni tříměsíčního dítěte a má ochrnuté končetiny. Trpí epilepsií a má velké problémy s příjmem potravy a trávením, takže stravu dostává sondou přímo do bříška. Kvůli mnoha potížím potřebuje třikrát denně až 11 druhů léků. Její stav se v poslední době navíc zhoršil a Elišku čeká v březnu operace žaludku. Více o malé bojovnici se dozvíte na stránkách www.eliskaklementova.cz.

Žijí u náhradní babičky
V nejtěžších chvílích pomohla Kateřině Klementové její kamarádka Lenka Kulová (52). Když Eliška onemocněla, rodina se rozpadla a žena se ocitla na dně, nabídla jí svůj domov, roli náhradní babičky i asistentky. Žijí v bytě 1+1 z invalidního důchodu a příspěvků v celkové výši asi 18 600 Kč měsíčně, což na živobytí, nákup léků, zdravotnického materiálu a pomůcek nehrazených pojišťovnou nestačí.

Dceru nemá ani kde vykoupat
Eliščinu matku trápí nejen postižení dcerky a tíživá finanční situace, kterou by bez cizí pomoci nezvládla, ale i bytové podmínky. Největším problémem je malá koupelna, v níž je jen sprchový kout. „Tam Elišku nedostanu a vanička, ve které jsem ji dosud myla na stole v kuchyni, je už malá,“ posteskla si Kateřina. Na větší bydlení nemá peníze, uvítala by, kdyby se našel někdo z Pardubic, jehož koupelnu by mohla občas využít.

Otec neplatí alimenty
Eliščin táta neplatí alimenty. Za celé tři roky, co je jeho dcera na světě, poslal na dítě jen dvě stovky. Kateřina nikoho jiného nemá. Jakou malou ji zneužíval otčím a ona vyrůstala v dětském domově.



Přečtěte si
clarabella
20. 2. 2017 • 08:39

Prognóza? Doživotně mrzák odkazany na péči ostatních. Okolí nevnímá a nikdy nebude. V přírodě by matka takového jedince odložila, on by pošel. Inteligentní tvor člověk se stará a nechává dítě a cele své okolí trpět. Je mi holcicky neskutečné líto, ale co má z takového života? Odpovím si sama nic

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.