Už začaly růst houby: Víme, které sbírat! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Už začaly růst houby: Víme, které sbírat!

Penízovka sametonohá roste v trsech.
Penízovka sametonohá roste v trsech. (Foto pro Aha!: Petr Podroužek, David Grossmann/SNP Podyjí, ara)

Patříte mezi houbaře tělem i duší a už se nemůžete dočkat nové sezony? Čekat nemusíte. Na polévku z lesa donesete už teď. Pod tajícím sněhem vykukuje třeba hlíva ústřičná nebo penízovka sametonohá.

Když mrzne, houby nerostou, ale i tak se některé druhy dají v zimě najít. „Pokud teploty vystoupají nad nulu, některé začnou přirůstat, to platí právě u hlívy či penízovky,“ popisuje biolog Radomír Němec z Jihomoravského muzea a spoluautor knihy Houbařský rok na Znojemsku. Nyní se s košíkem vypravte především do listnatých lesů kolem vodních toků. „Zimní houbaření má svá kouzla. Druhů neroste tolik, takže případné záměny s jinými jsou daleko menší než v létě,“ dodává Němec s tím, že narazit lze i na Jidášovo ucho.

Přemrzlé a jedlé?
Hlíva ústřičná nebo penízovka sametonohá mají ve svých buňkách cukr trehalózu, který jim umožňuje přežít i v nízkých teplotách. „To ale neplatí u hřibovitých hub. Pokud ty na podzim zmrznou, nejsou samy o sobě jedovaté, mohou se konzumovat, ale jen do dalšího rozmrznutí. Pak jsou už toxické, nepoživatelné a neměly by se ani sbírat,“ vysvětluje Radomír Němec.

Jaro začne teplotou 14 °C
Jaro začne za 29 dní a to by už mělo být podle dlouhodobé předpovědi meteorologů krásných 14 °C. Do té doby nás ještě potrápí zima. Noci budou mnohdy mrazivé, ale přes den by už pod nulou být nemělo.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.