Slavný orangutaní pár známý z filmu Dva lidi v zoo: Ňuňák s Ňuninkou přišli o mládě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Slavný orangutaní pár známý z filmu Dva lidi v zoo: Ňuňák s Ňuninkou přišli o mládě!

Orangutani ve filmu.
Orangutani ve filmu. (Foto Aha! – Karel Kopáč, ara)

Radost z nového přírůstku u páru orangutanů bornejských Ňuňáka a Ňuninky vystřídal teď v ústecké zoo velký smutek. Mládě, které tam přišlo na svět loni v prosinci, náhle uhynulo.

Podle pracovníků zoo probíhal odchov malého orangutánka bez problémů. Ňuninka, coby zkušená pětinásobná matka, se o něj od začátku vzorně starala. „V sobotu nám ale návštěvníci ohlásili, že je mládě malátné a že se samo neudrží u matky,“ uvedla mluvčí zoo Věra Vrabcová. Dodala, že chovatelé hned pavilon uzavřeli, Ňuninku oddělili a k mláděti zavolali veterináře. Bylo už ale mrtvé. Proč tak náhle zemřelo, zatím pracovníci zoo netuší. „Na první pohled na něm nebyl vidět žádný problém ani poranění, které by k úhynu vedly. Mládě jsme poslali na pitvu do Státního veterinárního ústavu,“ řekla mluvčí. Dodala, že výsledky obdrží za několik dní.

Jde o geny
Úhyn mláděte pracovníky zoo velmi mrzí, už proto, že Ňuňák a Ňuninka pocházejí z volné přírody. Jejich potomci jsou proto geneticky cenní pro populaci orangutanů bornejských chovaných v evropských zoo. Orangutan bornejský byl loni v seznamu ohrožených druhů přesunut z kategorie »ohrožený« do kategorie »kriticky ohrožený«. Důvodem poklesu jejich populace je kácení pralesů a ilegální lov.


Přivezli je na natáčení
Ňuňák a Ňuninka byli odchyceni a do tehdejšího Československa dovezeni kvůli natáčení filmu Marie Poledňákové (75) Dva lidi v zoo. V Ústí, kam přišli jako dvouletí, žijí od roku 1989. Společně přivedli na svět pět mláďat. Jedno z nich, sameček Amos, který se narodil v roce 2000, už má v holandské zoo Appeldorf tři vlastní potomky.

Víte, že...
...v současnosti se vyskytují už jen na ostrově Borneo a Sumatra?
...život tráví v korunách stromů?
...živí se různými plody, výhonky, větvemi, listy i kůrou?
...žijí samotářským způsobem života, samci a samice se potkávají pouze v období říje?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.