Ťukněte si s celebritou! Režisér Jan Svěrák slaví 52 | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Ťukněte si s celebritou! Režisér Jan Svěrák slaví 52

Jan Svěrák slaví 52. narozeniny. Přejeme všechno nejlepší!
Jan Svěrák slaví 52. narozeniny. Přejeme všechno nejlepší! (Foto Aha! - Pavel Machan, Martin Hykl, David Kundrát)
Jan Svěrák je v současné době jedním z nejlepších a nejúspěšnějších českých režisérů. Jistě na tom má zásluhu i jeho otec Zdeněk Svěrák.

Po maturitě vystudoval Jan Svěrák dokumentární tvorbu na pražské FAMU. Už během studií natočil krátkometrážní film Vesmírná Odyssea II, která sklidila velký úspěch. Okamžitě po dokončení fakulty natočil dokumentární film Ropáci, za který později získal studentského Oscara.

Už v roce 1991 natočil Jan Svěrák veleúspěšný celovečerní film Obecná škola, kam do jedné role dosadil i svého otce Zdeňka. Film je dodnes považován za jeden z nejlepších ve společné kariéře otce a syna Svěrákových.

V roce 1995 natočil jeho zatím nejvíce oceňovaný film Kolja. Do hlavní role opět obsadil svého otce. Tento film vynesl Janu Svěrákovi sošku Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Ve světě začali Jana Svěráka chválit a získal si renomé. Dostal nabídky na režii filmů v USA s takovými hvězdami jako jsou Johnny Depp, Nicole Kidman nebo Michael Cain.

Jan Svěrák se ale pustil do natáčení filmu Tmavomodrý svět, který byl sice přijímán skepticky, ale svou kvalitou se vyrovnal americkým velkofilmům. Dále se svým otcem natočil komedii Vratné lahve, která měla výborné divácké ohlasy.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.