Alzheimer lze prevencí eliminovat nebo alespoň oddálit: Kde mám klíče?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Alzheimer lze prevencí eliminovat nebo alespoň oddálit: Kde mám klíče?!

Zapomínáte? Lístečky jsou sice dobrý pomocník, ale stejně byste měli paměť trénovat.
Zapomínáte? Lístečky jsou sice dobrý pomocník, ale stejně byste měli paměť trénovat. (Foto: Shutterstock)

Je to jedna z nejzáhadnějších nemocí a zároveň obávaný strašák. Pokud se dostaví, sešup do krajin zapomnění je nevyhnutelný. Alzheimerova choroba je opředená řadou mýtů, například, že ztráta paměti je jen součástí stáří. Může zasáhnout i mladé. Utěšující je však skutečnost, že jí lze vzdorovat. 
V případě, že nepodceníme prevenci zdravého životního stylu.

S křížovkami i na záchod!
S mozkem je to stejné jako s ostatními svaly. Když je netrénujete, ochabnou a zakrní. Pro vaši hlavu jsou velkým přínosem různé rébusy, osmisměrky, sudoku, matematické příklady a jakákoli podobná cvičení, která kromě paměti rozvíjejí i logické myšlení a fantazii. Nedejte mozku vydechnout. Neustále ho zaměstnávejte, luštěte, choďte na přednášky, do divadla, učte se cizí jazyk.


Domů jinudy
Lidé, které žijí ve vyjetých kolejích, mají k zapomínání a problémům s pozorností mnohem větší sklony. Možná se vám zdá, že váš zaběhnutý režim nepůjde příliš změnit, ale i maličkosti jdou důležité. Z práce jděte jinou cestou, místo sledování televize si vyjděte na procházku, kreslete nebo tvořte. Je prokázáno, že kreativní lidé mají i lepší paměť.

Nadopujte mozek
Fungování vašeho mozku závisí i na jídelníčku. Dodávejte mu vitamin C, nejlépe z čerstvého ovoce a zeleniny, vitamin E, který je v mléce a rostlinných olejích, jód z mořských ryb, zinek (který můžete najít v česneku, ořechách a sýrech) nebo mangan (špenát, olivy, hrášek). Prospěšná jsou i jídla kořeněná kurkumou, lesní ovoce, švestky, kapusta, slunečnicová semínka nebo červená řepa. Pijte už jen neslazené nápoje a čaje a neholdujte příliš ani alkoholu, který paměť prokazatelně poškozuje.
Hodně spěte
Chcete-li prospět své paměti, bez dostatečně dlouhého spánku (u dospělého člověka je to aspoň 7 hodin) se neobejdete. Právě během hlubokého spánku se informace upevňují v dlouhodobé paměti. Nezapomínejte také, že paměti škodí i stres. Během dne si dopřejte chvíli odpočinku.

Začněte včas
Podle nejnovějších poznatků je možné pravidelným mozkovým tréninkem zabránit i Alzheimerově nemoci. Pokud totiž lidé zůstávají celý život mentálně aktivní, čtou noviny, píší dopisy, chodí do knihovny, zjišťují informace a hrají společenské hry, mají v mozku výrazně méně proteinu zvaného beta amyloid, kterému se připisuje negativní neurologický účinek. Musí se ale začít velmi brzy, dohnat zpoždění je prakticky nemožné.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.