Trápí vás stále nafouknuté břicho? Zbavte se ho! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Trápí vás stále nafouknuté břicho? Zbavte se ho!

 (Shutterstock)

Nafouknuté břicho je protivná obtíž, která dokáže velice znepříjemnit každodenní život. K tomu, aby vás nadýmání přestalo omezovat, možná stačí jednoduchá opatření. 

 

Nejde jen o nepříjemný pocit, který často komplikuje i společenský život, nadýmání bývá spojeno i s bolestmi.

PŘIROZENÝ PROCES

Tvorba střevních plynů je přirozenou součástí procesu trávení. Za normálních okolností se vzniklé plyny částečně vstřebají, částečně odcházejí spolu se stolicí. Ve střevech zdravého člověka se tvoří až dva litry střevního plynu denně. Vzniká-li jej více a tělo ho nedostatečně uvolňuje, hovoří se o nadýmání, je-li tento stav častější, pak se označuje jako plynatost.

Příčiny mohou být snadno odhalitelné. Kromě požívání nadýmavých potravin může za nadýmáním stát i nedokonalé zpracování potravy v ústech (hltání větších kousků spolu se vzduchem), užívání některých druhů léků (např. antibiotik), nedostatečný pitný režim. Nafouknuté břicho ale může být i důsledkem stresu. Může být ovšem spojeno i s určitým onemocněním. Při dlouhodobých potížích, které se nedaří zažehnat, je třeba řešit je s lékařem.

ÚČINNÁ OPATŘENÍ

Jak se zbavit nafouknutého břicha? Základním opatřením je dostatečný pohyb, aby se podpořila činnost střev. Dále je třeba odstranit příčinu, tedy vyhýbat se nevhodným potravinám, pít více tekutin, lépe rozmělňovat potravu v ústech a tak dále. Účinné je i nahřívání v oblasti břicha (ve vaně nebo nahřátým polštářem) či jemná masáž. Pomohou ale také přírodní prostředky, mimo jiné zázvor. Ten kromě jiných pozitivních dopadů na organismus napomáhá dobrému trávení, zmírňuje nadýmání, příznivě ovlivňuje metabolismus cukrů, pomáhá při cestovní nevolnosti.

POTŘEBNÝ ENZYM

Pro správnou tvorbu plynů je důležitý také trávicí enzym α-amyláza. Štěpí některé sacharidy, zejména škrob, a umožňuje tak jejich vstřebávání. Normálně je u člověka obsažen ve slinách a ve šťávě vylučované slinivkou břišní. Při jeho nedostatku se sacharidy ve střevech nedokonale rozkládají za vzniku dráždivých metabolitů a plynů.

CO NADÝMÁ?

Luštěniny – způsobují nadýmání u lidí, kterým chybí speciální enzymy na trávení sacharidů obsažených v luštěninách.

Jednoduché průmyslově čištěné cukry (sladkosti, sušenky) – přispívají k množení kvasinek v trávicím traktu.

Obiloviny – mohou způsobovat nadýmání u lidí trpících celiakií (nesnášenlivostí obilné bílkoviny lepku).

Mléko – způsobuje nadýmání u lidí neschopných trávit mléčný cukr laktózu.

Slané potraviny a potraviny s obsahem glutamátu sodného (solené sušenky, uzeniny, konzervy, polévkové kostky) – zadržují v těle vodu, což může způsobit nadýmání.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.