Kastelán hradu Buchlov: Jsme odříznuti od světa! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Kastelán hradu Buchlov: Jsme odříznuti od světa!

Hrad Buchlov se stal nedobytnou pevností.
Hrad Buchlov se stal nedobytnou pevností. (Foto pro Aha! – Rostislav Jošek, ČTK)

Od úterý se na zmrzlé Česko snáší další vločky. Místy napadlo až 40 cm sněhu. Nadílka zcela odřízla kastelána s rodinou na hradě Buchlově na Uherskohradišťsku.

Žijí na kouzelném hradě, kde se točila řada pohádek – O statečném kováři, Zázračný nos, Poklad rytíře Miloty. Kde kdo jim může závidět pohádkovou atmosféru, ta má ale s realitou pramálo společného. „Nejen že sněžilo, ale foukal i vítr, takže na cestě i na nádvořích hradu jsou půlmetrové závěje. Sem a odtud se nikdo nedostane, dokud silnici obec neprohrne,“ řekl kastelán Rostislav Jošek (51) včera v poledne.

Jeho manželka Marcela (31) stihla v úterý ještě přivést syna Hanuška (6) ze školky. „Bylo to ale drama a hodinu na to už byl neprůjezdný hlavní tah Buchlovských hor. Ucpaly ho kamiony,“ uvedla. Včera už Hanušek kvůli záplavám sněhu do mateřinky nemohl. Hrál si tak doma s mladším bráškou Hynkem. Sníh rodinu na hradě uvěznil. Stejně tak nočního vrátného Richarda Kutálka (50). Včera s kastelánem od sedmi ráno odhazovali sníh, aby se dostali alespoň k bráně a pak čekali, až dorazí z Buchlovic záchrana.

Havárie sypače: Řidič přišel o ruku, nikdo mu nepomohl...
Několik hodin čekal na záchranu v noci na středu řidič sypače na Kolínsku. Kolem druhé hodiny ráno dostal smyk a vrazil do stromu a kvůli těžkému zranění si nedokázal přivolat pomoc, ani nedosáhl na telefon. Nikdo z projíždějících šoférů nezastavil... Pomoc zavolal až po šesté dispečer silničářů s tím, že se dlouhou nepohybuje a on se s řidičem nemůže spojit. „Sypač byl ze silnice viditelný, svítila mu i světla. Mám za to, že ho projíždějící řidiči museli vidět, a nikdo mu nepomohl. I když někdo nemá rád krev, stačilo jen zvednout telefon a zavolat. Nikdo to však neudělal,“ konstatoval mluvčí hasičů Petr Svoboda. Podle záchranářů utrpěl muž devastující zranění horní končetiny, velkou ztrátu krve a byl silně podchlazený.

Budeme se klouzat, zemi pokryje ledovka
Na Moravě a ve Slezsku připadne dalších pět až 12 centimetrů sněhu a postupně celé Česko pokryje ledovka. Způsobí ji mrznoucí déšť, který se podle Českého hydrometeorologického ústavu objeví k ránu na jihozápadě ČR a přes den bude přecházet přes celou republiku.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.