Utajená první manželka Karla Vágnera (74) Hana: Před dvěma lety vstala z mrtvých! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Utajená první manželka Karla Vágnera (74) Hana: Před dvěma lety vstala z mrtvých!

Únor 2016. Karel přišel svou první manželku navštívit.
Únor 2016. Karel přišel svou první manželku navštívit. (Foto Aha! – Mária Rušinová a archiv K. Vágnera)

Osud přichystal pro první ženu Karla Vágnera (74) těžký úděl. Hana Hachová (71) se znovu vdala, ale manžel jí zemřel. Hana pak skončila téměř bez známek života opuštěná v jednom plzeňském hospicu.

Karlova celoživotní kamarádka Máša se s Hankou přátelila už od jejich svatby v roce 1966. „Věděla jsem i to, že její druhý manžel František onemocněl Alzheimerovou chorobou. Když pak zemřel, Hanku to strašně zasáhlo,“ vzpomíná Máša. Po roce 2000 se jí přítelkyně přestala ozývat. „Volala jsem tedy jejímu synovi Jakubovi. Slíbil, že mi dá vědět, ale už se taky neozval,“ říká.

Roky se snažila kamarádku najít. Naléhala taky na Karla a jeho jméno nakonec otevřelo pomyslné brány. „Hanku jsme vystopovali v Plzni. V léčebně dlouhodobě nemocných, na oddělení psychicky nemocných pacientů,“ popisuje Máša strašné chvíle. „Stáli jsme nad její postelí, vypadala jako živá mrtvola. Jen bez pohybu ležela s prázdným pohledem do stropu. Vážila pouhých šestatřicet kilo! Řekli nám, že hodně pila, že je dementní a má alzheimera,“ líčí Karlova kamarádka.

Ve Vágnerovi se ale tenkrát něco vzpříčilo. „Myslím, že dokud člověk dýchá, je přece pořád šance!“ říká muzikant. Nechal bývalé ženě udělat zuby, aby mohla jíst. Najal skvělou fyzioterapeutku, která s nebohou ženou začala pravidelně cvičit. A výsledky se dostavily. Karlova bývalka začala po dlouhých měsících znovu chodit.

Dnes žije Hana Hachová v jednom pražském pečovatelském domě a je zcela soběstačná. „Karel s Mášou mě vrátili do života,“ řekla Aha! sama Hanka. „Potřebovala jsem impulz, proč žít. Teď už se cítím dobře,“ dodala vděčně.

Dárek ke kulatinám
Pro Karla Vágnera je zmrtvýchvstání jeho první manželky pomyslným dárkem k jeho nastávajícím 75. narozeninám. Oslaví je 20. března koncertem v pražské Lucerně a mezi gratulanty na jevišti bude například Miroslav Donutil (65), Jiří Suchý (85), Petr Kolář (49), Michal David (56), Hana Zagorová (70), Miro Žbirka (64) a Standa Hložek (62).



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.