PRVNÍ »VYBRŽĎOVACÍ SMRT« V ČESKU: Trestal řidiče, zabil miminko! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

PRVNÍ »VYBRŽĎOVACÍ SMRT« V ČESKU: Trestal řidiče, zabil miminko!

Takdo dopadla škodovka, v níž cestovalo malé dítě.
Takdo dopadla škodovka, v níž cestovalo malé dítě. (Foto Aha! – David Malík)

Tragické prvenství. Nesmyslné vybržďování na silnicích už má v Česku na svědomí lidský život. Stojí za nehodou, kterou na Mladoboleslavsku nepřežilo osmiměsíční miminko! Pirát (36) z »bavoráku« skončil ve vazbě, hrozí mu až 15 let vězení.

Mladá rodina jela loni 28. prosince po dálnici D10 směrem na Turnov, opatrně... Ve voze měli malé děcko, byli šťastní. Na 32. kilometru nedaleko obce Brodce na Mladoboleslavsku je dojel řidič stříbrného BMW 525 D kombi. Nejspíš pořádně řádně rozjetý. Na voze měl espézetku začínající »6C6«, vůz je tedy registrovaný na Českobudějovicku a on frčel přes polovinu republiky.

Bezpečně jedoucí Škoda Octavia, kde bylo i malé dítě, ho zřejmě zdržovala. Je možné i to, že v levém pruhu jela auta a on rodinu nemohl předjet. Vypěnil a rozhodl se pro mstu. Když je předjel, úmyslně dupl na brzdu a začal octavii vybržďovat. Cítil se jako bůh. Do své pravé nohy vzal osud pasažerů vozů jedoucích za ním, a to doslova. Škodovka s malým dítětem na palubě do něj narazila a zezadu ji »rozšrotovala« audina, jejíž řidič něměl sebemenší šanci zareagovat. Když se »rozstřelená« auta zastavila, uviděl pirát zkázu svého ubohého jednání.

Z vraku záchranáři pomohli malému děťátku, snažili se mu zachránit život, bojovali a věřili... Po převozu do nemocnice však zemřelo. Zraněni byli i tři další lidé.  „Policie má k dispozici kamerový záznam účastníka nehody, na kterém je zachycen její průběh,“ řekl policejní mluvčí Jakub Vinčálek. Je ale tak děsivý, že s ohledem na rodiče a blízké miminka ho odmítá zveřejnit. Šofér z bavoráku skončil ve vazbě a nyní se bude zodpovídat ze zvlášť závažného zločinu obecného ohrožení.


Hledají svědky
Policisté žádají svědky, kteří si 28. prosince okolo 10.00 všimli agresivní jízdy řidiče stříbrného vozidla BMW 525 D ve verzi kombi, aby se přihlásili na linku 158.

Psycholog Jiří Novák: Velké ego a pocit moci!
Proč se řidiči v Česku chovají tak, jako ten ze stříbrného BMW? Co o jejich počínání soudí renomovaný psycholog Jiří Novák? A co kvůli vybržďovači zažívají rodiče, kteří přišli o dítě?

Proč to dělají?
Vybržďovači jsou podle psychologa obvykle lidé s velkým egem a zpití pocitem, že mají moc to udělat. Rychlá jízda zvyšuje adrenalin. S jeho nárůstem může klesat u řidiče sebeovládání a stoupat agrese. Roli může hrát také soutěživost, která je vlastní zejména mužům.

Jak prožívají tragédii?
Když zemře někdo blízký, vždy to bolí. Přijde-li ale smrt nečekaně a ještě zasáhne zdravé dítě, je to podle Jiřího Nováka největší rána, kterou může člověk zažít.  „Odejde-li někdo dlouhodobě nemocný nebo starý, můžeme se na to podvědomě připravit a snáze se s tím pak vyrovnáme,“ objasňuje psycholog. Tragický následek nehody, ale na rodinu dopadl jako blesk z čistého nebe. „Těžko si lze vůbec představit, do jaké hloubky ztráta dítěte rodiče zasáhla,“ míní psycholog. 

I když byl viníkem nehody někdo jiný, mohou se nyní hlavami rodičů honit otázky, zda něco nemohli udělat jinak, zda nemohli svoje dítě zachránit? Jak budou dál žít? Není ani výjimkou, že se lidé v takové situaci dostanou do vzájemného konfliktu. Někdy se lidé uzavřou do sebe. „Emoce se mají dát najevo, budou-li je zadržovat, bude bolest přetrvávat neúměrně dlouho. Čím déle takový stav trvá, tím hůře se zněj pak člověk dostává. Velmi v tom může pomoci psychoterapie,“ říká Novák.

Touha po pomstě
Pomůže rodině odsouzení viníka? „Záleží na člověku, na jeho životní filozofii, na tom, zda je věřící nebo ne. Avšak u běžného člověka touha po pomstě převládne a trest může přinést jistou úlevu,“ dodává Novák.

Nejznámější piráti českých silnic
Luboš Lacina – v roce 2010 vytlačil na dálnici D1 další auto do pole. Byl odsouzen na pět let, po polovině ho propustili.
Aleš Trpišovský – v mercedesu s číslem 2222 na espézetce vybrzdil v roce 2010 řidiče na D1. Dostal podmínku.
Dominik Gerneš – v roce 2014 v Brně vybrzdil auto a způsobil vážnou nehodu. Byl potrestán dvěma roky vězení.


Tresty pro hazardéry za volantem
Hazard za volantem, jízda pod vlivem drog nebo alkoholu, agresivita vůči okolním řidičům se nevyplácí. Piráti, kteří si myslí, že všechno spraví pokuta, mohou skončit za mřížemi stejně jako vrazi a lupiči.

Usmrcení z nedbalosti – viník nehody, při které někdo zemře
Trest: až 8 let, jestliže zahynou dva lidi či více až 10 let

Těžké ublížení na zdraví – pokud řidič způsobí těžkou újmu na zdraví
Trest: 3 až 10 let, zaviní-li smrt tak 8 až 16 let

Ublížení na zdraví z nedbalosti – když není prokázán úmysl jednání
Trest: 1 rok, nebo zákaz řízení, je-li obětí více až 3 roky.

Obecné ohrožení – kdo úmyslně vydá lidi v nebezpečí smrti
Trest: 3 až 8 let, je-li zraněných více nebo zaviní-li smrt 8 až 15 let.

Obecné ohrožení z nedbalosti – kdo neúmyslně vydá lidi v nebezpečí smrti
Trest: až 2 roky, v případě smrti 3 roky až 10 let.

Ohrožení pod vlivem návykové látky – opilý nebo zfetovaný řidič
Trest: 1 rok, nebo pokuta, pro šoféra hromadného dopravního prostředku  6 měsíců až 3 léta.

Maření výkonu úředního rozhodnutí – pokud řidič přes zákaz řízení usedne za volat
Trest: až 2 roky

Znáte okolnosti nehody? napiště na: aha@aha.cz



Přečtěte si
rezacek
6. 8. 2017 • 14:38

"I když byl viníkem nehody někdo jiný, mohou se nyní hlavami rodičů honit otázky, zda něco nemohli udělat jinak ... " - například dát dítě do sedačky.

-bello-
25. 1. 2017 • 11:55

Útok na psýchu má ale i ten chudák v audině. V jakém stavu jsou ti rodiče , zejména ta máma se pochopit nedá, to zoufalství je neměřitelné ...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.