Smog uvěznil Česko: Dusíme se! I kvůli polskému uhlí... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 17. dubna 2024

Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie

Smog uvěznil Česko: Dusíme se! I kvůli polskému uhlí...

Smog trápí Česko.
Smog trápí Česko. (Foto Aha!: Jiří Krušina, Ladislav Křivan, ara )

Polovina Česka se dusí a každý rok zemře 5 tisíc lidí kvůli znečištěnému ovzduší ! Co s tím děláme? Přikládáme dál pod kotle mizerné uhlí z Polska. Topí s ním možná tisíce domácností v pohraničí od Jablunkova po Liberec. Proč pomalu zabíjíme sebe i sousedy? Pro pár tisícovek ročně. A vinu na tom má podle ekologů i stát...

V Česko-polském pohraničí je vyšší nezaměstnanost a lidé tu mají hlouběji do kapsy. Šetří se, kde se dá. V posledních letech začala velká část majitelů domů a chat kupovat uhlí z Polska.

Za polovinu ceny
„Za sezonu v kotli spálím 3 tuny hnědého uhlí. V Česku koupím tunu za 3 tisíce. Polák mi tunu prodá za polovinu, a ještě mi uhlí složí do sklepa. Kdo by to nebral,“ řekl dělník Karel z Opavska. Ten ročně díky uhlí z Polska ušetří bezmála 5 tisíc. Zápach z komína ho netrápí. Prý si stěžoval jen jeden soused. „Víc to čoudí. Hlavně když přiložím,“ dodal Karel.
I on přispěl k tomu, že v závěru týdne musela být vyhlášena smogová situace ve většině krajů včetně Prahy. Podniky nuceně omezily výrobu, hodnoty polétavého prachu byly překročeny i šestinásobně. »Karlové« ovšem přikládali dál.

Pozor na kšeftaře
Před uhlím z Polska varují topenáři. „Řada mých klientů topí uhlím z Polska. To je buď kvalitní a jeho cena není oproti našemu uhlí výhodná, nebo méně kvalitní s větším obsahem síry. Mnozí kšeftaři do uhlí přidávají lignit, kaly či jiný odpad. Někteří lidé mohou být oklamáni. Pak se jim zanáší kotle prachem, uhlí špatně hoří,“ upozornil topenář z Krnova Roman Krygel.



Neodvádějí daně
České uhelné sklady navíc poukazují na to, že obchodníci z Polska většinou neodvádějí daň z pevných paliv. O problému se nebála promluvit Kateřina Teperová, která pracuje jako vedoucí uhelného skladu Krnov 20 let.
„Jsme jasně znevýhodněni. Každý zákazník zaplatí na českém trhu nejen za samotné palivo, ale také DPH a speciální daň za pevná paliva. Většina překupníků z Polska však nedodržuje naše zákony a ve většině případů daň z pevných paliv neodvádí. Ta činí od 170–280 Kč za tunu dle spalného tepla. Tudíž je jejich prodejní cena nižší i o tuto částku,“ vysvětluje.
„Jak chcete tedy konkurovat o polovinu levnějšímu uhlí? To prostě nejde! Navíc stát přichází na daních o obrovské sumy, které ani nelze vyčíslit. A lidé musí dýchat daleko více škodlivin,“ doddává Teperová.

Lékaři: Děsivá statistika
Z poslední zprávy Státního zdravotního ústavu vyplynulo, že škodlivý vzduch dýchá polovina republiky. Ročně kvůli němu zemře okolo 5 tisíc obyvatel. „Vycházíme z modelových situací, kdy na základě odborných podkladů odhadujeme počet osob, které mohou ročně zemřít kvůli dýchání škodlivin z ovzduší,“ uvedla doktorka Státního zdravotního ústavu Helena Kazmarová. Na vině je dle zprávy doprava, průmysl a právě domácí topeniště.

Politici: Kaly od sousedů
Náměstek hejtmana Moravskolezského kraje Jakub Unucka varuje před kaly. „Zásadním problémem je to, že v sousedním Polsku je legální doma spalovat uhelné kaly – šlam. A mnozí prodejci a občané si myslí, že tím pádem je to možné i u nás. To opravdu možné není. Zde musí pomoct kontrolní orgány i samotní občané. Složená kupa šlamu před domem souseda není k přehlédnutí a měla by být předmětem zájmu okolí. Protože je to v podstatě zbraň hromadného ničení,“ řekl Unucka.



Celníci: Jsme v klidu
Kšeftaři s uhlím příliš nevzrušují celníky. „Dovoz uhlí z Polska celní správa neřeší, neboť se jedná o obchod se zbožím v rámci EU, a tudíž nepodléhá celnímu řízení,“ uvedla mluvčí Generální ředitelství cel Martina Kaňková. Celníci sice dohlížejí na to, zda je odváděna daň z pevných paliv, z menších překupníků ji však většinou nemají šanci dostat.  

Ekologové: Je to vina vlády
Ekolog Ivo Dokoupil z Hnutí Duha Jeseníky tvrdí, že za špatné ovzduší může vládní nekoncepčnost. „To, že na severní Moravě máme pořád problémy s exhalacemi pocházejícími z lokálních topenišť, je přímým důsledkem nekoncepční vládní politiky. Místo aby vláda jednoznačně podporovala úspory, tepelné izolace a instalování takových zdrojů, které nepoužívají neobnovitelné zdroje, masivně podporovala plynofikaci a tepelná čerpadla nebo přímotopy. Například v naší vesnici se do plynofikace investovalo 18 milionů korun, což jsou asi tři obecní rozpočty. Výsledek je ale mizivý, plyn je dnes tak drahý, že občané opět topí odpady z dřevovýroby, uhelnými kaly a levným nekvalitním uhlím,“ sdělil Dokoupil.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.