Novela zákona: Větší ochrana seniorů před lumpy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Novela zákona: Větší ochrana seniorů před lumpy!

Senioři budou nyní před šmejdy lépe chráněni.
Senioři budou nyní před šmejdy lépe chráněni. (Profimeda.cz)

Podobně jako děti nebo hendikepovaní budou mít senioři, kteří se stanou obětí trestného činu, nárok na zvláštní zacházení. Podle schválené novely budou spadat do kategorie zvlášť zranitelných obětí.

Mezi zvlášť zranitelné oběti řadí zákon ty, u nichž hrozí riziko další újmy. Jde typicky o situaci, kdy vyšetřovatel necitlivým přístupem psychický stav oběti ještě zhorší. K dětem nebo postiženým by nově měli přibýt také senioři. Vládní novelu zákona schválil Senát, chybí už jen podpis prezidenta.

Šmejdi a spol.
Kvůli jejich důvěřivosti hrozí seniorům nebezpečí prakticky na každém kroku: od napálení od šmejdů na předváděcích akcí, přes okradení ve vlastním příbytku, až po surové přepadení na ulici většinou kvůli pár stovkám. „Myslím si, že nejhůře nesou senioři trestné činy podvodů a krádeže. Jsou to například přesně ty momenty, kdy si senior celou událost může vyčítat a obviňovat sám sebe,“  řekl Aha! Lukáš Hutta ze vzdělávácí organizace Záchranný kruh.

Jaká kategorie?
Hutta si novelu pochvaluje. „Už třeba jen proto, že v mnoha ohledech jsou někteří senioři svým uvažováním a chováním blíže dětem, bude podstatně citlivější zacházení s nimi, a zejména pak některá přednostní práva, pro tyto osoby přínosem,“ vysvětluje.

Naopak podle Martina Kloubka, který na Policejní akademii v Praze vyučuje ochranu obětí trestných činů, novela oproti dnešku seniorům prakticky nic nového nepřináší. I proto, že nestanovuje žádný věk pro seniora. „Spousta lidí má problémy se zrakem či sluchem, takže do kategorie hendikepovaných se už dnes staříčci vejdou,“ říká Kloubek.

Kdo je zvlášť zranitelná oběť nyní:
*dítě
*duševně či fyzicky postižená osoba
*dítě i dospělý nucený k prostituci či výrobě pornografie, k otroctví, ke službě v ozbrojených složkách či ti, kterým byli násilím odejmuty orgány kvůli obchodu
*oběť sexuálních trestných činů, jako je znásilnění, sexuální nátlak nebo třeba pohlavní zneužití.

Koho ke zranitelným novela přidává:
*seniory (kdo je zvlášť zranitelný, posoudí trestní orgány, rozhodující bude zdravotní a psychický stav oběti)
*oběti teroristických útoků
*oběti útoků z rasových či náboženských důvodů

Zvláštní práva zranitelných obětí:
*právo na bezplatnou odbornou pomoc za stanovených podmínek
*právo na zabránění kontaktu oběti s pachatelem, zejména pokud jde o bezprostřední vizuální kontakt
*právo na provádění výslechu obzvláště citlivě speciálně vyškolenou osobou. Zda půjde o muže, nebo ženu si oběť trestného činu může zvolit.

Víte, že...
...3957 seniorů se v roce 2015 stalo obětí trestného činu?

Přepadený senior usvědčil agresora
Obětí lidské hyeny, která řádila v ulicích Ústí, se stal i František Javůrek (88). Přepadl ho, stejně jako další seniory, Slovák Juraj Z. „Dal mi ránu do hlavy, až jsem spadl na zem. Nemohl jsem se postavit, k sousedovi jsem se doplazil,“ popsal Javůrek, který v soudní síni agresora označil. To už by podle nového zákona nemusel...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.