Rakovinou onemocněla ve 2 letech! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Rakovinou onemocněla ve 2 letech!

Statačná Natálka se svou maminkou Erikou.
Statačná Natálka se svou maminkou Erikou. (Foto Aha! – Daniel Černovský, Dobrý anděl)

Rakovina je diagnóza, které se bojí každý. Když ale onemocní malé dítě, je to rána pro celou rodinu. To velmi dobře ví paní Erika. První příznaky vážné nemoci se u její dcery Natálky objevily ve dvou letech. Točila se jí hlava, oči jí kmitaly a upadala do bezvědomí.

Přesnou diagnózu lékaři určili v dubnu 2013 a zněla myeloidní leukemie. Okamžitě byla zahájena chemoterapeutická léčba v Motole.

Závažná leukemie
První půlrok trávily v nemocnici s maminkou Erikou téměř každý den. Léčbu provázely komplikace, typ Natálčiny leukemie patří mezi ty závažnější. Erika se o děti v té době starala sama, s péčí o druhou osmiletou dceru pomáhali prarodiče.

Velké výdaje
„V době, kdy Natálka onemocněla, jsem byla na rodičovské dovolené a naše finanční situace nebyla příznivá. Už v nemocnici mi sociální pracovnice nabídla pomoc Dobrých andělů, kteří mi pravidelně zasílají příspěvky již 44 měsíců,“ vypráví paní Erika a dodává: „Z nich hradím výdaje spojené s léčbou, ale i chod domácnosti.  Největším výdajem byla úhrada pobytu v nemocnici, nákupy nízkobakteriální stravy, zdravotnického materiálu a dezinfekce. Každý měsíc šlo o částky kolem deseti tisíc korun.“

Časté kontroly
Po půl roce Natálka přešla z akutní fáze léčby do udržovací. Po celou tuto dobu jí byla injekčně podávána chemoterapie v kombinaci s dalšími léky. Nebyla již nutná hospitalizace, pravidelně však dojížděly s maminkou na kontroly.

Často nemocná
Lékaři dovolili Natálce nastoupit do školky až v lednu 2015. Kvůli oslabené imunitě je stále velmi často nemocná. Její návrat do běžného života je po vážné nemoci velmi pozvolný.

Proto paní Erika o návratu do práce nemůže uvažovat, hledá si alespoň brigády, které jí umožňují v případě potřeby zůstat s dcerou doma. Dobří andělé jí pomáhají i nadále.

Co je myeloidní leukemie
Jde o nádorové onemocnění vycházející z buněk kostní dřeně. Je typické spíše pro starší věk, v dětském věku je poměrně vzácné a o to závažnější.

Kolik lidí kvůli ní trpí
V České republice v současnosti žije přibližně 6500 lidí s některým druhem leukemie.

Kdo je Dobrý anděl
Cílem nadace Dobrý anděl je navýšit měsíční příjem rodin s dětmi, které přivedla těžká nemoc do finanční tísně, v průměru o 20 %. Chod nadace je financován ze soukromých peněz zakladatelů a dalších filantropů.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.