Falšování vína? Pokuta 50 milionů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Falšování vína? Pokuta 50 milionů!

Výrobce i konzumenty vína čeká podle zákona v budoucnu celá řada změn.
Výrobce i konzumenty vína čeká podle zákona v budoucnu celá řada změn. (Foto ara)

Platit jak mourovatí! Tak mohou dopadnout filutové, kteří falšují vína. Počítá s tím novela vinařského zákona, kterou opětovně schválili poslanci. Těm totiž normu vrátil Senát.

Provozovny s prodejem sudového vína se musely podle původního návrhu registrovat do 60 dnů od účinnosti zákona. Senátoři lhůtu prodloužili na 6 měsíců. Zpřísnili ale pokuty, které budou až 50 milionů Kč. Nyní jsou sankce desetinové.

Sudové víno by nemělo být možné prodávat jinde než u výrobců nebo dovozců. Výrobcem ale bude i ten, kdo si víno nechá vyrobit. Zakazuje se také prodej vína z automatů. Na horní části lahve bude povinně trikolora, a to u vína s chráněným označením původu nebo chráněným zeměpisným označením, vyrobeného z hroznů sklizených v ČR. Dovozci budou muset do 12 hodin nahlásit státu import vína, poté budou muset víno nechat deset dnů ve skladu, aby mohlo být zkontrolováno.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.