Velká zpráva o zařízeních pro uprchlíky v Česku: Staly se z nich »tábory duchů«! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Velká zpráva o zařízeních pro uprchlíky v Česku: Staly se z nich »tábory duchů«!

Uprchlíci v Bělé-Jezové vyčkávají, jak bude úspěšné jejich azylové řízení.
Uprchlíci v Bělé-Jezové vyčkávají, jak bude úspěšné jejich azylové řízení. (Foto Aha! – Zbyněk Schnapka, ČTK, Profimedia.cz)

Takzvaná detenční zařízení, kam stát umísťuje migranty, které má v úmyslu vyhostit, v podstatě zejí prázdnotou. Jejich naplněnost je teď něco málo nad 6 procent. A to se do nich investovaly desítky milionů a i nyní provoz něco stojí. Co teď s nimi?

Příliv migrantů do Evropy a potažmo i do České republiky opadl. Souvisí to s mnoha faktory. Od meteorologických podmínek, které teď nejsou pro migraci příhodné, po uzavření takzvané balkánské trasy, přes níž běženci ze Středního a Blízkého východu proudili do Evropské unie. V Česku jsou nyní tři takzvaná detenční zařízení: v Bělé- -Jezové, kde v srpnu roku 2015 kvůli údajně nevyhovujícím podmínkám proběhla vzpoura ubytovaných migrantů, v Balkové na Plzeňsku a ve Vyšních Lhotách.

Naplněnost? Ani ne desetina!

Jejich celková kapacita je 990 míst, z nich podle informací na webu ministerstva vnitra bylo ke konci minulého týdne obsazeno jen 63. Tedy něco málo přes 6 procent. V září roku 2015, kdy uprchlická vlna kulminovala, byla obsazenost 66 procent. Tato interpretace redakce Aha! se Správě uprchlických zařízení (SUZ) nelíbila. Podle správy je totiž část »lůžek« takzvaně zakonzervována a současně je k dispozici »jen« 488 míst. V takovém případě je nyní obsazeno necelých 13 procent, což pořád nevypadá jako efektivní využití peněz daňového poplatníka.

Investice za desítky milionů

To není všechno. Kvůli přílivu cizinců, kteří se chtěli buď usídlit v České republice, anebo ji využít k transferu do mnohem populárnějšího Německa, bylo třeba vytvořit zázemí. A za nemalé peníze. Balková a Vyšní Lhoty totiž musely být upraveny, v té době se jako detenční zařízení nevyužívaly. Kolik to stálo? Podle údajů, které Aha! poskytla SUZ celkem 39 milionů korun. Něco také stojí provoz všech zařízení, ačkoliv SUZ nedodala přesný údaj za měsíc. „Přes den pracuje v (každém, pozn. red.) ZZC (zařízení pro zajištění cizinců nebo také detenční zařízení, pozn. red.) průměrně 35 zaměstnanců, včetně administrativního nebo provozně technického personálu. Toto je minimum pro zajištění provozu zařízení bez ohledu na počet umístěných klientů,“ uvedl pouze v e-mailu mluvčí Kiril Christov.

Do práce tam chodí 105 lidí

Když postavíme čísla vedle sebe, tak na současných 63 migrantů je to 105 pracovníků. Podle Christova je to ale nutné minimum. „Počet zajištěných se nedá předem odhadnout, musíme být připraveni na okamžitý příjem pro případ, že cizinecká policie zajistí větší počet cizinců,“ napsal Aha! a dodal, že se očekává „budoucí velmi reálný zvýšený počet zajištěných cizinců“. Některá zařízení se pak využívají i k jiným účelům, třeba jako sklady či zázemí pro mobilní jednotku policie. Neuvažuje se proto k návratu do původního stavu, kdy fungovalo zařízení jen v Bělé-Jezové. V té je přitom nyní jen 7 lidí...

Co je ZZC?

Zařízení pro zajištění cizinců, někdy také detenční  či vyhošťovací zařízení, jsou v Česku tři. Jsou tam cizinci, kteří mají být vyhoštěni. Jde tedy buď o ty, co neúspěšně požádali o azyl, anebo cizince, kteří na území republiky pobývali nelegálně.

Bělá - Jezová

Kraj: Středočeský

Kapacita: 246

Využitá kapacita*: 7

Komu je ZZC určeno: rodinám

Kolik stály úpravy: Ačkoliv musela být notně zvýšena kapacita, SUZ neuvádí žádný údaj. Zřejmě nešlo o vysokou částku i proto, že jde o jediné v současnosti fungující zařízení, které se jako ZZC užívalo dlouhodobě. Na přelomu července a srpna roku 2015 se odtud imigranti pokoušeli utéct, vznikla z toho hromadná vzpoura, kdy musela zasahovat policie. Neziskové organizace navíc dlouhodobě poukazovaly na nevyhovující podmínky.

Vyšní Lhoty

Kraj: Moravskoslezský

Kapacita: 544

Využitá kapacita*: 14

Komu je ZZC určeno: samostatným mužům

Kolik stály úpravy: Areál dříve sloužil jako záchytný uprchlický tábor, byl ale dlouhodobě nevyužíván. Na vybavení, kamerový systém, opravy či oplocení bylo vynaloženo 26 milionů korun.

Balková

Kraj: Plzeňský

Kapacita: 200

Využitá kapacita*: 42

Komu je ZZC určeno: samostatným mužům

Kolik stály úpravy: 25 let starý areál předtím sloužil jako školící a výcvikové středisko pro policejní psovody. Podle SUZ se hlavně musela navýšit kapacita a šlo o úpravy naprosto nezbytné. Stály 13 milionů korun.

*Pozn. Využitá kapacita k 13. 1. 2017 tak, jak ji uvádí ministerstvo vnitra.



Přečtěte si
-bello-
17. 1. 2017 • 01:39

Na provoz musí poslat dotace Merkelová, díky ní jsou ! Ale musí poslat i za vybudování.Pro sebe jsme to nevybudovali ! Co my s tím v našem rozpočtu ?

egyptanka
16. 1. 2017 • 06:35

Zbourat!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.