Tenhle chlap láme AZ-kvíz: Vydělal už 100 tisíc! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Tenhle chlap láme AZ-kvíz: Vydělal už 100 tisíc!

Petr Konečný ve tričku pro vítěze. Za dvacet let nasbíral tři a je rekordman soutěže. Oblékl si ho pouze pro snímek k článku.
Petr Konečný ve tričku pro vítěze. Za dvacet let nasbíral tři a je rekordman soutěže. Oblékl si ho pouze pro snímek k článku. (Foto Aha! – Petr Podroužek)

Dvacet let si lámou soutěžící hlavy se záludnými otázkami populárního televizního AZ-kvízu. Vědomostní soutěž se na televizní obrazovce objevila poprvé 2. ledna 1997 a do konce roku 2016 bylo odvysíláno na 4089 pokračování! A před dvaceti lety, stejně jako před pár dny, byl u toho soutěžící Pavel Konečný (59) z Rájce-Jestřebí. Opět úspěšně!

Vedoucí odboru životního prostředí městského úřadu v Blansku si v podobných pořadech libuje. Je zvídavý, hodně čte, sleduje televizní dokumenty, a především si dost pamatuje, což je základ úspěchu. Dnes už je takový takřka profesionální soutěžící. „Ještě před AZ-kvízem mě vzali do soutěže Riskuj, kterou v roce 1995 uváděl herec Ivan Vyskočil. Tam se mi vůbec nevedlo, ale následně jsem dostal pozvánku do České televize a soutěže Pyramida a poté do AZ-kvízu. Domů jsem se vrátil i se svým prvním tričkem,“ říká s úsměvem Pavel Konečný. Tričko je fenoménem této soutěže, dostává ho pouze soutěžící za nepřerušenou pětinásobnou účast ve finále! A pan Pavel má doma už tři. Nikdy je ovšem nenosil, navlékl si je pouze pro tento článek a fotografování pro Nedělní Aha! „Mám ho na sobě podruhé v životě, je to vzácná trofej,“ líčí, když se do něj souká. Velikost jakžtakž padne.

NEJDŘÍV SOUTĚŽIL PŘED TELEVIZÍ
Svoje vědomosti si před prvním ostrým testem zkoušel jen nanečisto u televize a pořadů Deset stupňů ke zlaté (1975) nebo Šest ran do klobouku (1981), tyhle dva pořady měl rád. „Pokaždé jsem věděl správné odpovědi z více než padesáti procent. Tak jsem si řekl, proč to nezkusit i jinak. AZ-kvíz byla mojí třetí a maximálně úspěšnou soutěží. Ale není to jen o vědomostech, ale také o velkém štěstí. Třeba soutěžící, jenž vyhrál půldruhého milionu v Riskuj, přijel do AZ-kvízu s jasnou vizí, že bez problému postoupí dál, a chystal se v Brně přespat. Jenže mu otázky nesedly a poroučel se domů ještě téhož dne.“

Aby se dostalo i na ostatní, nemohl Pavel Konečný soutěžit kaž-
dý rok. Proto se domluvil s dramaturgy programu na spolupráci při výběru otázek a jejich odpovědích. Neúčastnil se klání ve studiu, ale připravoval otázky. „Na druhou stranu jsem se v té době z různých encyklopedií a jiných věrohodných pramenů zase o něco více poučil. A do soutěže jsem se pak znovu přihlásil až před šesti lety. Natáčení základních sérií jsem se v AZ-kvízu zúčastnil šestkrát, k tomu musím přičíst také účast v jubilejním, stém a tisícím dílu.“

TAKTIKA
Výběr otázek v AZ-kvízu by měl být co nejpestřejší, ty nejtěžší se umisťují doprostřed hracího pole, odkud se nejčastěji začíná, a do rohů, kam propojení všech tří stran trojúhelníku často směřuje. „Je důležité, aby soutěžícího nevykolejila jedna špatně zodpovězená otázka, ale soustředil se na hru plně i nadále. Nováčkové ovšem ztrácejí v takovém případě koncentraci a začnou zmatkovat. Podobnou nervozitou dnes už naštěstí netrpím,“ líčí starý mazák Pavel Konečný. Svými opakujícími úspěchy Pavel Konečný soupeře občas deptá. Z druhé účasti v pořadu Riskuj, už za moderování Jana Rosáka, si odnesl před zdaněním po čtyřech dílech 187 tisíc korun. V soutěži Chcete být milionářem sahal dokonce po jednom a čtvrt milionu korun. Otázka, na níž vyhořel, zněla: Který z členů skupiny Beatles byl nejstarší. „Já dal Johna Lennona, jenže o 3 měsíce starší je Ringo Starr. Měl jsem zatmění, ale taky jsem už moc taktizoval. Mohl jsem totiž použít ještě nápovědu 50 na 50,“ přiznává Konečný.

KAM PŘIJDE, VYHRÁVÁ
V probíhající soutěži v České televizi – Kde domov můj – vyhrál nedávno 6000 korun. V AZ-kvízu to bylo v roce 1997 na tři pokusy 600 korun, v prosinci 2016 dopadl dvě ku dvěma. Tedy dvakrát bral ve finále za prohru knížky, dvakrát byl u bankomatu. Celkem si z AZ-kvízu odnesl před zdaněním přibližně 100 tisíc korun. Peníze padly na opravu domu i do chalupy. „K vědomostem mi pomohla všestrannost i záliby v dětství. Sbíral jsem známky, odznaky, krabičky od cigaret a obaly prakticky od čehokoliv. Vystřihoval jsem si sportovní zprávy, sledoval televizi i četl v encyklopediích. Soutěžil jsem i v Kufru (vysíláno od roku 1992), ovšem nepřijali mě do soutěže Nejslabší, máte padáka! (2002).“ Už je to jako droga, chodit do televize měřit síly (resp. intelekt či chcete-li fištróna) s ostatními. Světlo reflektorů, kamery, je to zábavné, prostě koníček. „O pořady, kde se vaří, zájem nemám. Řízky bych zvládl, ale tady je to spíše o přehlídce lidských charakterů. Znalosti tam neprodáte, spíš dovednosti.“

ZA ROK ZNOVU!
Jak to snáší manželka a děti, že pořád leží v knihách a jezdí do televizních studií? „Doma jsou na moje soutěžení už zvyklí. Poprvé ale nebyli zrovna dvakrát nadšení z toho, že se budu někde vystavovat a třeba i vyhořím. Asi se báli, že jim udělám ostudu. Ale musíte do toho jít, že vlastně o nic nejde, že si to chcete užít. Člověk nesmí do takových soutěží chodit s vidinou zbohatnutí, v takových případech to většinou totiž nevyjde.“ Konečného syn s dcerou se zatím nepotatili. Pouze jednou se společně zúčastnili pořadu Pět proti pěti (2007) a drželi pěsti v hledišti, když jejich otec seděl na horkém křesle v pořadu Chcete být milionářem?.

Do AZ-kvízu se mohou soutěžící znovu přihlásit nejdříve po roce od vysílání posledního dílu, ve kterém účinkovali, takže Pavel Konečný s tím může počítat až od 3. prosince 2017 a zřejmě to zkusí znovu, dokud mu to prý ještě myslí. „Co mi soutěžení dalo? Především jsem se zdokonalil ve vědomostech, i když nyní už pociťuji, že mi to nejde jako dříve. Prostě i stáří má svá nepříjemná úskalí,“ dodává na závěr s úsměvem Pavel Konečný.

CO JE AZ-kvíz
•    AZ-kvíz je hra pro čtyři soutěžící o dvou kolech a finále, které určí vítěze. Ten si z bankomatu odnese nejen vyhranou částku, ale také současně postupuje do dalšího dílu soutěže, stejně jako druhý finalista, jenž obdrží věcnou cenu. Ti nejúspěšnější, kteří se probojují do pěti následujících dílů, získávají AZ-kvízové tričko. Pětinásobný vítěz k tomu ještě dostává prémii 5000 korun.
•    Soutěž kombinuje tematicky pestré vědomostní otázky se strategickou hrou. Ta spočívá v obsazování polí na hrací tabuli a v jejich propojení do souvislého řetězce, jenž spojí tři strany trojúhelníku. Soutěžící si zvolí políčko s otázkou do 5 vteřin. Pokud neodpoví vůbec, resp. správně, potom dostane právo dalšího tahu soupeř.
•    V moderování soutěže se od začátku střídají Eva Machourková a Aleš Zbořil, kterého jen na půl roku vystřídal Roman Svoboda.
•    První díl AZ-kvízu se na televizní obrazovce objevil 2. ledna 1997. Od dubna 2004 jsou součástí pořadu skryté titulky. V současné době se po podání přihlášky čeká na konkurz přibližně rok. Natočené díly se na obrazovkách České televize vysílají zhruba po měsíci. Sledovanost má AZ-kvíz kolem půl milionu diváků.

10 000 hráčů za 20 let
Za 20 let soutěžilo v AZ-kvízu přes 10 000 hráčů, z toho bylo více mužů, kteří jsou i daleko úspěšnější, než je tomu u žen. Základní částka s prémií dělá 15 500 korun, nejvyšší výhra činila v jednom díle 27 000 korun. Základní Jackpot políčko u bankomatu, který se zvyšuje po 500 korunách, pokud nebylo v předešlé hře vybráno, začíná na 5500 korun, přitom rekordní částka premiérového políčka se vyšplhala až na 24 tisíc korun! Náhodná políčka v bankomatu v herním poli generuje počítač až krátce před jeho spuštěním.

NEPTEJTE SE, CO DĚLÁM!
Moderátor Aleš Zbořil zavzpomínal: „Jeden ze soutěžící si nepřál, abych se ho ptal na povolání. To respektuji, nejčastěji to nechtějí zveřejnit policisté. Byl chytrý, sympatický a měl štěstí, takže postupoval dál a dál. Když jsem se ho po čtvrté ptal pořád dokola na zájmy, bylo jasné, že už si je vymýšlí. Mimo záznam jsem se ho tedy zeptal, co tedy dělá, že to nechce prozradit. Vyráběl erotické pomůcky-bičíky, korzety, pouta, masky. Popáté už mi dal svolení, že se na profesi můžu zeptat. Stalo se a on s kamennou tváří odpověděl: Já pracuju v kožedělném průmyslu. Nikdo ze štábu v tu chvíli nechápal, proč přes záchvat smíchu nemůžu říct ani slovo.“



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.