Co chtějí udělat politici s 62 miliardami navíc, které neexistují? Přebytek, jaký svět neviděl... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Co chtějí udělat politici s 62 miliardami navíc, které neexistují? Přebytek, jaký svět neviděl...

V pohádce Obušku z pytle! ven neviděli její hlavní hrdinové jitrničku, dnes si vláda na přebytek státního rozpočtu také jen tak nesáhne.
V pohádce Obušku z pytle! ven neviděli její hlavní hrdinové jitrničku, dnes si vláda na přebytek státního rozpočtu také jen tak nesáhne. (Infografika Aha!, foto ara)

Na jitrnici, jakou svět neviděl, se v pohádce Obušku z pytle ven těšil potulný muzikant. Neviditelná pochutina ovšem neexistovala. A stejné je to s 61,8miliardovým přebytkem státního rozpočtu, o kterém už politici čile diskutují, jak a na co jej rozdělí, přestože podle odborníků i prezidenta o reálné peníze nejde.

Jen co ministr financí Andrej Babiš (62, ANO) vítězoslavně oznámil přebytek rozpočtu z loňského roku 61,8 miliard korun, už politici přicházejí s návrhy, za co ušetřené peníze utratit. Zatímco Babiš by úsporou snížil dluh České republiky, jenž přesahuje 1,6 bilionu korun, premiér Bohuslav Sobotka (45, ČSSD) by dal téměř 62 miliard na důchody. Lidovci by peníze utratili za vodovody, kanalizaci a čistírny odpadních vod.

ODS by zase investovala do stavby dálnic a silnic. To šéf TOP 09 Miroslav Kalousek výjimečně souhlasí s návrhem svého úhlavního rivala Babiše.

Kdyby tomu rozuměli...

Jak nesmyslné je takové dělení „jitrnice, co svět neviděl“, vysvětluje hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda (37). Ty peníze totiž také „svět neviděl“. „Pokud by tomu politici rozuměli, věděli by, že zaprvé ty peníze neexistují, protože už o ně byl fakticky snížen státní dluh. A zadruhé by věděli, že i snížení státního dluhu je vlastně „investice“. Když se sníží dluh, klesnou náklady na jeho obsluhu. Státní kase tak zbude více peněz na silnice, školy, nemocnice...“ říká Kovanda.

Zeman: Jsou to analfabeti

Diskuze o tom, jak s přebytkem naložit, uťal prezident Miloš Zeman (72) v pořadu Blesku S prezidentem v Lánech: „Já jsem si říkal: Pane bože, co to je za ekonomické analfabety? Těch 62 miliard korun fyzicky neexistuje, o to se snížil státní dluh. A když teď poslouchám ty různé Jurečky (ministr zemědělství – pozn. red.) a další, jak by to chtěli rozdělit, tak si říkám: Pane bože, oni ani neznají ekonomickou abecedu a přitom chtějí vládnout.“


Třikrát »ale« ekonomky Markéty Šichtařové

Trapné porovnání
Je to tak průhledná propaganda, že by celkem úspěšně mohlo zasáhnout i nově zřizované »ministerstvo pravdy«. Ctihodní politici si patrně nevšimli, že od roku 1993 kvůli inflaci dramaticky vzrostly ceny. Takže porovnávat přebytek v roce 2016 s rokem 1993 je asi jako porovnávat platy. Od roku 1993 nám ceny vzrostly téměř na desetinásobek, a přitom se průměrný člověk desetkrát bohatší necítí. A zrovna tak trapné je srovnávat rozpočty těchto let.

Zákon k ničemu
Je úžasné, že stát dokázal hospodařit s přebytkem 61,8 mld. Kč. Jen mi nějak uniká pointa, proč si zákonem stanovil dosažení schodku 70 mld. Kč. Chce tím říct, že pro stát není zákon podstatný? Přece jen odchylka 132 mld. Kč je taková, že bychom si snad napříště nějaké sestavování rozpočtu skoro mohli odpustit.

Podojil Babiš býky?
Kde se vzaly příjmy rozpočtu o 100,8 mld. Kč vyšší, než byl plán? To číslo je neuvěřitelné. Pan Babiš snad nedojil v české ekonomice jen krávy, ale i býky. Jenomže ve skutečnosti to je tak, že místo dojení býků stačilo podojit EU o 64,8 mld. Kč víc, než se počítalo v rozpočtu. Ano, za vyššími příjmy nestojí až tak moc ČR jako EU. A navrch tenhle zázračný přebytek nebyl jen dílem vyšších příjmů státu, ale i nižších výdajů.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.