Slon Calvin (†29) už je vycpaný! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Slon Calvin (†29) už je vycpaný!

Sloního samce Calvina museli utratit...
Sloního samce Calvina museli utratit... (Foto: ČTK, ara)

Slon indický Calvin (†29), kterého museli loni utratit v ostravské zoo, znovu ožil ve Slezském zemském muzeu v Opavě. Jde o jediný preparát tohoto druhu slona v Česku.

Calvin musel být utracen loni v říjnu. Na pravé přední noze se mu vytvořil zánět, který si odmítal nechat ošetřit. Kvůli nulové šanci na uzdravení se tak zoo rozhodla pro eutanazii. Model po jeho smrti vytvořil preparátor Miloš Malucha, který před lety vyrobil pro Národní muzeum preparát slona afrického.

„Tehdy se jednalo o první preparát slona, který byl v Evropě vytvořen po dlouhých 30 letech. Tentokrát se zase jedná o dermoplastický preparát slona indického, který bude jediný v České republice,“ řekl Malucha. V muzeu Calvin poslouží jako základ nové sbírky představující zvířata čtyř kontinentů. „Slon bude v nové expozici hlavním lákadlem,“ řekla ředitelka muzea Jana Horáková.

Víte, že...
...Calvin byl otcem 14 mláďat, 10 z nich žije?
...je otcem i slonice Rashmi, prvního slůněte, které se v Česku narodilo a přežilo?

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.