Ode dneška v platnosti: EET V HOSPODÁCH! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 17. dubna 2024

Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie

Ode dneška v platnosti: EET V HOSPODÁCH!

„Už mě to stálo deset tisíc a nejméně čtrnáct dní práce. Nejsem žádný negramot a přesto jsem chvíli tápal. Dovedu si představit, jak velký problém s tím může mít někde na malé vsi obyčejný starý hostinský,“ říká Václav Mech Drhovský (50 let) z Forbes baru ve Strakonicích.
„Už mě to stálo deset tisíc a nejméně čtrnáct dní práce. Nejsem žádný negramot a přesto jsem chvíli tápal. Dovedu si představit, jak velký problém s tím může mít někde na malé vsi obyčejný starý hostinský,“ říká Václav Mech Drhovský (50 let) z Forbes baru ve Strakonicích. (Foto: ara)

Měla to být revoluce ve výběru daní a zatím je to spíš cirkus. Ode dneška musejí hospodští a hoteliéři posílat všechny účtenky ke kontrole. Sotva však začal zákon platit, hrnou se politici s nápady, jak ho od základů změnit.

Všechno odstartoval ministr financí Andrej Babiš (ANO), který nečekaně na poslední chvíli navrhl úlevy z elektronické evidence tržeb (EET) pro malé živnostníky a e-shopy. Jakoby tím řekl: »Sezame, otevři se!« Do uvolněných dveří se začal kdekdo dobývat.

Když on, tak i my
„Dosud ministerstvo financí tvrdilo, že zákon o EET je definitivní. Když se otevřela možnost do zákona ještě zasáhnout, využijeme toho,“ řekl šéf lidovců Pavel Bělobrádek. Jeho strana se chystá předložit na probíhajícím jednání ve Sněmovně své návrhy na změny. Jde jim hlavně o úlevu pro farmářské trhy a lidé, kteří si jen přivydělávají.

Opozice zase zavětřila šanci pohřbít nemilovaný zákon z gruntu. „Rozhodli jsme se na poslední chvíli zatáhnout za záchrannou brzdu a zrušit něco, co podnikání nepomůže,“ řekl například senátor a místopředseda ODS Miloš Vystrčil.

Co bude zítra?
Proti jakýmkoliv změnám se ale staví ČSSD a také třeba komunisté. „Dejme EET nějaký čas na to, aby se její klady nebo zápory projevily v praxi,“ vyzval šéf jejich klubu Pavel Kováčik. Zákonodárce tak zřejmě čeká dlouhé přetahování se o podobu zákona, který sotva začal platit. Z něj se nakonec může stát trhací kalendář.

Podnikatelé, kteří většinou z novinky nebyli nijak nadšení, jsou teď  zmateni: Koho a jak se bude evidence tržeb týkat zítra? Tisíce lidí podepisují petice a asociace podnikatelů a manažerů dokonce vyzvala živnostníky, aby vyjádřili nesouhlas s EET tím, že dnes přeruší provoz svých obchodů. „Podnikatelé jsou rozčarováni z kroků vlády, jež je rozhádaná,“ potvrdil prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.


Změny podle Babiše: Úleva pro malé!
Ministr financí předloží návrhy, aby se ode dneška platící zákon nakonec nemusel týkat e-shopů při placení kartou po internetu a malých živnostníků, kteří mají roční obrat do 250 tisíc korun. Zatím velké šance, že uspěje, nemá. Podporu mu dopředu přislíbili jen poslanci Úsvitu.
Šance na přijetí podle Aha!: 30%

Změny podle lidovců: Výjimka pro trhy!
KDU-ČSL se vytasila se třemi novinkami: EET by se neměla vztahovat na farmářské trhy a také na přivýdělky, kterými se lidé neživí na plný úvazek. Vyklouznout z povinnosti mají také všichni plátci paušální daně a lidé s obratem do 414 tisíc korun ročně, kteří stejně daň z příjmu neplatí.
Šance na přijetí podle Aha!: 50%
Změny podle opozice: Zrušme šmírování!
Žádný pozměňovací návrh nepodpoříme, předložíme vlastní na úplné zrušení EET. Tak se vyslovila ODS, která se jistě dočká podpory od TOP 09. Její šéf Miroslav Kalousek, který dokonce přirovnal EET ke koncentračnímu táboru, prohlásil: „Podpoříme každého, kdo mu může uniknout!“

Zrušení navrhnou i senátoři z klubu ODS, STAN a senátor Ivo Valenta (za Stranu soukromníků). Projednat to chtějí do konce roku. „Od začátku tvrdíme, že je to jen velká hloupost na šmírování lidí,“ zdůvodnil to Valenta.
Šance na přijetí podle Aha!: 1%

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.