Zprávařka Kloubková: Těžká nemoc dcery! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 17. dubna 2024

Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie

Zprávařka Kloubková: Těžká nemoc dcery!

Dcera moderátorky Jasmínka vážně onemocněla.
Dcera moderátorky Jasmínka vážně onemocněla. (Foto Aha! – Martin Pekárek, Martin Sekanina, ara )

Letošní vánošní svátky budou pro Kristinu Kloubkovou (39) náročné. Dceru Jasmínku (4) postihla vážná mononukleóza, kvůli níž musí podřídit hodně věcí.

Když si moderátorka Televizních novin před pár dny vyslechla ortel lékařů, byla v šoku. „Jasmínce zjistili mononukleózu,“ řekla deníku Aha! Kloubková. „Zpočátku to vypadalo jako klasická angína, ale pro jistou jsem ji vzala ještě na další vyšetření, kde diagnózu, bohužel, potvrdili,“ upřesňuje moderátorka.

Vánoce, tak bude mít Kristina značně komplikované i kvůli vaření, protože nemocní mononukleózou musejí držet přísnou dietu. „Nejtěžší je vysvětlit čtyřletému dítěti, že tohle ani tohle nesmí jíst, i když má pořád hlad,“ smutní Kloubková.

Narychlo tak musela vyhledat alternativu, co pro nemocné dítko připravit na štědrovečerní stůl. „Naštěstí jí chutná pstruh, který je upečený na vodě, takže ryba chybět nebude. A místo bramborového salátu, bude mít kaši. Ona ještě neřeší, jestli jí salát, nebo kaši,“ dodává moderátorka která už má na stole i dlouhý seznam přání, co by malá Jasmínka chtěla od Ježíška. „Přání má různá a jedno z nich je lak na nehty,“ prozradila se smíchem.

Co je mononuklóza?
Je to infekční onemocnění lymfatických tkání způsobené EB virem. Typicky se projevuje horečkou, bolestí v krku a zvětšením krčních lymfatických uzlin. Doprovází ho únava a zduření jater. Může se vyskytnout v jakémkoliv věku. Nemoc se přenáší kapénkovou infekcí a slinami.

U dětí je nevýrazná
V mladším dětském věku infekce probíhá jen nevýrazně a snadno se zamění za lehký zánět dýchacích cest. Dítě je unavené, nemá chuť k jídlu a trpí nevolností. Potom se přidají hlavní příznaky. Onemocnění trvá asi tři týdny. Potom postupně ustupuje.
Jak se léčí?
Infekční mononukleóza je virové onemocnění, proti kterému dosud neexistuje specifická léčba. Léčebné zásahy se omezují jen na omezení příznaků. Základem léčby je klid na lůžku a snižování teploty. A nasazuje se přísná dieta:

1. Žádný přepalovaný tuk.
2. Jíst pravidelně 5x denně menší porce, ale nepřejídat se.
3. Konzumovat jídlo čerstvě připravené.
4. Dbát na vyváženost potravy.
5. Více zeleniny, ovoce a vitaminů.



Přečtěte si
mariedan1
1. 12. 2016 • 09:40

Ajajaj, no to je opravdu tragédie. Mononukleoza - tak tu jsem si prodělala jako dítě a nebylo to tak strašné a po letech ji měl i syn - prostě jsem byla doma a vařila mu 2 měsíce dietu. A taky to bylo kolem Vánoc, resp. "vánošních svátků". To opravdu už není o čem psát?

koko61
1. 12. 2016 • 08:39

Vánošní svátky? Tak ty jsme ještě neměli, tak jsem zvědavá jaké budou hlupáci aháci.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.