Doufám, že Brit bude na Vánoce v novém domově, říká zachránkyně zuboženého pejska | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Doufám, že Brit bude na Vánoce v novém domově, říká zachránkyně zuboženého pejska

Brit je šťastný pes, chcete ho?
Brit je šťastný pes, chcete ho? (Facebook spolku Psí život)

Přesto, že útulky praskají ve švech, stále je spousta mezi námi těch, kteří raději utratí desítky tisíc za psa s „VIP“ rodokmenem. Brit je sice obyčejný voříšek, svou odvahou by ale mnohá vyšlechtěná plemena předčil. Nyní hledá nový domov. A i přesto, že si prošel těžkou životní zkouškou, neztrácí chuť do života.

Pejsků s příběhem podobným tomu, který si prožil Brit, jsou stovky, možná tisíce. Přesto, že dosavadní život tohoto roztomilého voříška nebyl zrovna veselý, má Brit velké štěstí. Dozvěděli se o něm lidé ze spolku Psí život. Ten se jako jediný v České republice cíleně zaměřuje na pomoc zvířatům, která patří lidem bez domova nebo  osobám závislým na návykových látkách. Snaží se ulehčit životy i těch zvířat, která žijí s lidmi v sociálně vyloučených lokalitách.  

Rána nárazníku byla tvrdá…

„V prosinci 2015 Brita srazilo auto a od té doby zůstal bez jakéhokoli ošetření. Jeho majitel, kterým byl muž bez domova, na veterináře ale neměl peníze. Auto málem srazilo i jeho… Řidič z auta po nehodě vyšel, ale ne proto, aby oběma pomohl. Vyšel proto, aby jim vynadal, že si auto odřel. A pak ujel. Po srážce utrpěl Brit těžký otřes mozku, byl v bezvědomí a majitel ho chtěl nechat uspat. Ale ani na to nedal finance dohromady,“ popisuje nešťastný začátek pejskova utrpení předsedkyně spolku Jarmila Pávková. Paradoxně byla tato ošklivá nehoda pro zanedbaného voříška vysvobozením…

Nadšencům z Psího života se totiž podařilo Britova původního majitele přesvědčit, aby jim pejska daroval s tím, že mu poskytnou adekvátní péči, bez které by zřejmě nepřežil. V té chvíli se zuboženému hafanovi začalo blýskat na lepší časy. „Brita jsme přijali do péče v květnu 2015. Měl hnisavý zánět močového měchýře, rozsáhlé kožní problémy, byl celý špinavý a v chlupech měl zaschlé kusy trusu. Na zadní nožičky byl kompletně ochrnutý. Měl na nich hnisající proleženiny a odřeniny až na kost,“ uvedl Psí život na své facebookové stránce.

Brit byl okamžitě převezen na veterinu, kde byl komplexně vyšetřený. Výsledky rozborů krve a moči ukázaly, že kromě jiného trápí pejska také velmi silný zánět močového měchýře. Proto jeho moč tak silně zapáchala. Dostal tedy antibiotika a zároveň se začalo s léčbou proleženin. „V případě, že by se nehojily, řešením by byla amputace postižené tlapky,“ popisuje Jarmila Pávková náročný proces léčby. „Nakonec se nám ji podařilo zachránit,“ dodává s radostí.

Brit není zdaleka prvním zachráněným psem

Celý tým spolku Psí život, který za dva a půl roku své existence pomohl více než tisícovce ohrožených psů, se raduje spolu s Britem. Po roce a půl se s vynaložením velkého úsilí podařilo Brita dát do kupy. Nejen zachránit poraněnou tlapku, ale také odstranit nánosy zubního kamene, pejska vykastrovat a načipovat. Díky fyzioterapii se podařilo v zadních nožičkách obnovit reflexy, takže jimi Brit dokáže automaticky pohybovat. Přesto ale sám nechodí. K samostatnosti mu ale pomáhá speciální invalidní vozíček, který mu umožňuje lítat s pejsky v parčíku a vést plnohodnotný psí život. Rozsáhlá rehabilitace, která byla pro četné rány po úraze nezbytná, je téměř u konce a Brit se může pomalu začít těšit na nového majitele. Ten by mu měl kromě láskyplné péče poskytnout také milující zázemí, aby už nikdy nemusel zažívat to, co dříve.

Najde Brit novou milující rodinu?

„Podle mě by byl Brit ideálním společníkem pro aktivního důchodce, který stejně jako Brit miluje procházky. Zároveň by měl mít jeho nový páníček dost času a prostoru na to, aby mohl Brita, s ohledem na jeho zdravotní problémy, se stoprocentní kontrolou vyměšování pravidelně venčit. Moc mu přeju, aby letošní Vánoce strávil v nové milující rodině,“ dodává Pávková s úsměvem.

Pomoc pro Brita

Než se ale ten nový lidský kamarád pro Brita najde, bude potřeba sehnat ještě nějaké peníze, aby mohla být voříškova léčba zdárně dokončena. I proto pořádají nadšenci z Psího života nejrůznější podpůrné akce. Kromě mediálních kampaní a Dobročinného bazaru, který se konal 26. listopadu v pražském klubu LaFabrika, pořádá také charitativní sbírku. Do té se mohou zapojit i čtenáři Aha!, a to na tomto odkazu. Získané peníze budou v plné výši použityna Britovo doléčení. I když už tento roztomilý voříšek pravděpodobně nebude nikdy plnohodnotně běhat, neznamená to, že nemá právo na šťastný život.



Přečtěte si
ararat
27. 11. 2016 • 09:35

-bello- 26. 11. 2016 19:33 jůůůůůůůůůů Ámen..to je prosím projev pseudointelektuálky,asi nebyla moc tvůrčí,když píše v púl osmé večer,asi jí to moc nemyslí v té době,když dokáže vyplodit neskutečnou blbinu...čest a sláva pseudointelektuálce...hihihihihihihihi..běž se nynout abys byla v noci v kondici...prozatím palec

-bello-
26. 11. 2016 • 19:33

Říkají, že homelesáci se o své psy starají.Já tvrdím jen to, že bývají tak často ožralí, že je jim fuk, co je se psem, jen přes ně vydírají.Když pod psa dají tenkou zavšivenopu deku na mokrou ledovou dlažbu, tak je to vrchol luxusu, ale pes tam leží hodiny na ledu a pak to odtrpí. Pes se homelesáka drží, protože je v městě ztracený a on je jeho jediná jistota občasné potravy. Tenhle zřízený pejsek neměl proleženiny ze dne na den a vůbec, homelesáci nezvládají svůj život a berou si psy! Nedovolila bych to.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.