Výdaje do českého zdravotnictví stagnují: Přeskočili nás i Bulhaři! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Výdaje do českého zdravotnictví stagnují: Přeskočili nás i Bulhaři!

Usmívá se, ale... Stát dává do zdravotnictví stále málo prostředků.
Usmívá se, ale... Stát dává do zdravotnictví stále málo prostředků. (Foto Aha! – Karel Kopáč, Daniel Černovský)

Obrana, ale také veřejné zdraví. To jsou jen dva příklady oblastí, do nichž stát dlouhodobě nedává tolik, kolik by měl. Dokonce i Bulharsko, jedna z nejchudších zemí v EU, do zdravotní péče svých obyvatel sype z hrubého domácího produktu více peněz!

Podle nejnovější studie Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj za Českem v loňském roce skončily také tři ostatní země skupiny V4. Naopak nás předběhly nejen prakticky všechny západní státy, ale také Slovinsko či zmíněné Bulharsko.

Zlepšení nevidí
Podle exministra zdravotnictví Leoše Hegera (68, TOP 09) je to smutný doklad situace v českém zdravotnictví. Vyhlídky na zlepšení nevidí. „Podepsalo se na tom zrušení poplatků, pět miliard by bylo dobrých. Také by se měl zvýšit podíl za státní pojištěnce, pokud už nechcete zavést poplatky,“ vypočítává Heger některá opatření, která by situaci zlepšila.

Se svými zhruba sedmi procenty hrubého domácího produktu (HDP) na zdravotnictví patří Česko dlouhodobě k evropskému podprůměru. Unijní průměr loni činil skoro 10 procent, my jsme ale na zdraví z rozpočtu poslali jen 7,6 procenta.

Růst papírový
Poslední »velká jízda« se konala před třemi lety, kdy jsme dosáhli nejlepšího výsledku od roku 2000, a to 7,8 procent HDP. Ale jen papírově. Výsledky totiž tehdy zkreslila nová metodika.

„Reálně v roce 2013 spíše došlo k dalšímu poklesu, jelikož HDP stagnoval, ale výdaje na zdravotnictví se snížily,“ objasnil mluvčí ministerstva zdravotnictví Ladislav Šticha. Tehdy šlo »do zdraví«  300 miliard korun.

Co je HDP
Hrubý domácí produkt představuj celkovou hodnotu zboží a služeb vyprodukovaných na území státu v určitém období, obvykle v jednom roce. Slouží jako ukazatel ekonomické výkonnosti státu.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.