Plastový mor: Šokující studie je varováním! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Plastový mor: Šokující studie je varováním!

Pro zdraví nejsou nebezpečné jenom plasty, ale i pesticidy...
Pro zdraví nejsou nebezpečné jenom plasty, ale i pesticidy... (Foto: ara)

Látky, které jsou škodlivé pro endokrinní systém člověka, najdeme všude kolem nás. Nejde jen o plastové lahve, najdeme je v hračkách i kosmetice. Nová studie ukazuje, jaký vliv tyto chemické látky mají na lidské zdraví.

Chemikálie, které narušují endokrinní systém člověka, zasahují do hormonálního systému těla a dokážou vyvolat celou řadu onemocnění. Nejde jenom o rakovinu, mohou vyvolat cukrovku, ADHD a autismus, uvedli vědci ve své zprávě. Právě neurologická onemocnění patří mezi nejčastější, ale přispívají i ke vzniku obezity, rakoviny, mužské neplodnosti a bolestivé endometriózy u žen.

Evropské normy jsou naštěstí přísnější než normy v USA, takže co se týká nebezpečných látek obsažených v plastech, jsme na tom o něco lépe, to se týká i výdajů na zdravotní péči vydaných v důsledku nemocí zapříčiněných těmito látkami. Amerika vydala za loňský rok na tuto léčbu 340 miliard dolarů, zatímco náklady EU dosáhly 271 miliard dolarů.

 

Jiná kapitola jsou však náklady na zdravotní péči související s pesticidy v potravinách. Ty jsou v EU desetinásobně vyšší než v USA, kde byly přísnější předpisy zavedeny za účelem ochrany těhotných žen a dětí. Ze studie, kterou publikoval časopis The Lancet Diabetes & Endocrinology tedy jasně vyplývá, že zpomalovače hoření a pesticidy ovlivňují vývoj mozku a mohou vést ke ztrátě IQ.

 

 

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.