Jednotná ČSSD? Pučisté znovu u Zemana! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Jednotná ČSSD? Pučisté znovu u Zemana!

Pučista Hašek.
Pučista Hašek. (Foto ara)

Přesně před třemi lety se pětice pučistů z ČSSD sešla za zády premiéra Bohuslava Sobotky (44) u prezidenta v Lánech. Teď, po dalších »projetých« volbách, si část spiklenců opět podává u Miloše Zemana (72) dveře. Prý na tom není nic špatného...

Pekl se snad na Hradě plán, jak Sobotku po zpackaných volbách odstavit? „Je to naprostý nesmysl. Když se podíváme i na různé výsledky v krajích i v některých senátních obvodech, tak lze těžko říct, že by byla chyba na centrální politice,“ řekl lidskoprávní ministr Jiří Dienstbier (47) k čerstvému dostaveníčku dvou z pěti tehdejších účastníků lánské schůzky. Je až s podivem, jak se historie opakuje...

Kde už jsme to viděli?
„Psal jsem to i panu předsedovi Sobotkovi, aby nebyl překvapen, že jdu k prezidentovi. Skutečně na tom nevidím nic špatného,“ řekl jihočeský hejtman Jiří Zimola (45), o kterém se mluví jako o budoucím Sobotkově vyzyvateli, ke schůzce u Zemana před pár dny. S ním prý řešil skládání koalice v jeho kraji. Ve středu večer se návštěvou na Hradě pochlubil i další účastník lánské schůzky, jihomoravský hejtman Michal Hašek (40). „Nabídl jsem panu prezidentovi moji rezignaci na místo poradce pro regionální politiku po letošních krajských volbách, odpovědí mi byl staronový jmenovací dekret,“ uvedl Hašek na sociální síti.

Tejc: Nejsem Chovanec!
I další z pučistů, Jeroným Tejc (39), by si prý rád s prezidentem popovídal: „V posledních třech letech jsem se s panem prezidentem viděl téměř výhradně pouze při společenských příležitostech, naposledy na strojírenském veletrhu. Na rozdíl od jednoho z místopředsedů naší strany nejsem na Pražském hradě pravidelným návštěvníkem,“ rýpl si do ministra vnitra Milana Chovance (46), který na rozdíl od Haška lánskou schůzku potvrdil a který si se Zemanem prakticky vždy notuje.

Sobotka je »mrtev«?
Straníci tvrdí, že o případných změnách ve vedení ČSSD se rozhodne až příští rok po sjezdu, případně po parlamentních volbách. Rozhodně ale věci nejsou tak růžové, jak se strana snaží navenek lakovat. „Působí to dojmem, jako by si někteří sociální demokraté ani nepřipouštěli možnost, že by ČSSD mohla být ve sněmovních volbách úspěšná a že už vlastně myslí na to, co po Sobotkovi, nebo v kterém okamžiku se Sobotky zbavit,“ řekl Aha! politolog Lukáš Jelínek.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.