Dagmar (63) o Václavu Havlovi (†75): Chrání ji i pět let po smrti! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Dagmar (63) o Václavu Havlovi (†75): Chrání ji i pět let po smrti!

Dagmar Havlová pět let po smrti svého manžela stále truchlí.
Dagmar Havlová pět let po smrti svého manžela stále truchlí. (Foto: FTV Prima)

Utápí se ve smutku! I pět let po smrti Václava Havla (†75) prožívá Dagmar Havlová (63) téměř stejnou bolest, jako v den jeho skonu. Aby ho měla stále při sobě, nosí jeho věci. A čichá k parfému, který používal!

Ani 1761 dní nestačilo na zacelení rány ze ztráty milovaného muže. „Není to méně smutku. Dneska jsem si ověřila, že není. Vždycky je to takový emočně náročný,“ svěřila se bývalá první dáma s tím, co prožívá každý rok v tomto období, kdy by bývalý prezident slavil narozeniny. „Kupodivu, myslela jsem si, že to bude lepší. Je to možná tím podzimem... Je to takový čas sebrání, působí na emoce, city a tak,“ rozpovídala se Havlová o svých pocitech.

Posmrtný dárek
Jelikož nemůže na manžela stále zapomenout, obklopuje se věcmi, které jí ho připomínají. „Obvykle mívám náušnice, který mi nechal na stole na Hrádečku. Když jsme spolu pár hodin před smrtí mluvili, říkal – máš tam dárek k Vánocům... Byly to náušnice s modrým kamenem. Vezmu si je až v prosinci,“ prozradila paní Dagmar. Prosinec je pro ni měsícem smutku, protože 18. 12. se stala vdovou. Není to ale jen šperk, ze kterého cítí Havlovu přítomnost.

Milovaná šála
„Dneska jsem si vzala Vaškovu šálu. Když jsem ho sem přivezla poté, co jsme spolu strávili noc na Hrádečku, tak jsem si ji vzala z jeho krku. Od té doby mám pocit ochrany,“ prozradila Dagmar s tím, že šála stále voní parfémem, který mu kupovala. Co ještě ze svého soukromí prozradila? Uvidíte už dnes v Top Star magazínu ve 21.30 na Primě.

Jak to vidí psycholog? Je to extrémní chování!
„Lidská psychika má spoustu variant. Jsou lidé, kteří po odchodu nejbližšího člověka potřebují zlikvidovat věci zesnulého a udělat za vším tlustou čáru. Naopak druhý extrém jsou pozůstalí, kteří si potřebují neustále oživovat vzpomínky,“ řekl deníku Aha! psychiatr MUDr. Jan Cimický. „Velice často nosí i oblečení po mrtvých. Chtějí získat pocit, jako by tam ten člověk s nimi byl, aby je to bolelo méně. Časem to oslabí. Někteří lidi se z toho nedostanou nikdy a jejich životním programem je truchlení,“ dodal.


Po Havlovi šála, po Švorcové dóza...
Dagmar Havlová se ráda obklopuje věcmi po lidech, kteří jí byli nějakým způsobem blízcí. Památku má i na bývalou kolegyni Jiřinu Švorcovou (†83). „Když jsem po listopadu 1989 vyklízela ze dne na den šatnu v divadle, měla jsem na stolečku křišťálovou dózu s poklopem na pudr. Dala jsem ji Dáše, protože se ke mně vždycky chovala slušně. Když jsem byla na oslavě stých narozenin vinohradského divadla, Dáša za mnou přišla a řekla mi, že ji pořád ještě má, což mě potěšilo,“ vyprávěla herečka v knize Jiřina Švorcová osobně.



Přečtěte si
ararat
17. 10. 2016 • 08:21

-bello- 16. 10. 2016 23:29 NÁNO tak slušně jo..polib mi (_!_) , Až budeš psát něco co má smysl pak ti odpovím,ale na ty tvoje fantas-magorie /primitivní integrály,mimo jiné ještě jsi mi to nevysvětlila co je to primitivní integrála /se odpovídat nedá tečka ju?

-bello-
16. 10. 2016 • 23:31

ararat blbko, nevím jak Ponistová, ale taková koprovka mňam, mňam

-bello-
16. 10. 2016 • 23:29

ararat chaluge oslovila ellenic, nikoli tebe.Mně z toho vychází, že ty jim skáčeš do hovoru, ony se s tebou nebaví a hlavně a zejména n e s t o j í o tebe a ty si přesto pozornost vynucuješ, že neslušná jsi ty. Zvláštní, žes opomněla reagovat na mě ohledně tvého vícenásobného vdovství a tvé podivně se různě měnícící životní historie, kterou sem hážeš! čus , kopretino bulváru

ararat
16. 10. 2016 • 14:30

chaluge náno když se budeš chovat slušně nikdo tě nenapadne a nikdo nemůže za to že pod každým komentem je slovo: reagovat,jsi schopná tomu porozumět? asi ne že? blbcovi to nejde ani vysvětlit nedá,nemá primitivní integrály... 16. 10. 2016 11:23

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.