Ze zákulisí historického seriálu ČT Já, Mattoni: Pro kostýmy jezdili 323 km! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Ze zákulisí historického seriálu ČT Já, Mattoni: Pro kostýmy jezdili 323 km!

Uniformy císařského dvora byly zapůjčeny ve Vídni.
Uniformy císařského dvora byly zapůjčeny ve Vídni. (Foto: ČT, ara)

Stovky kilometrů. Ty najezdil filmový štáb historické ságy Já, Mattoni v hlavní roli s Davidem Švehlíkem (44) kvůli dokonalému dobovému vyznění seriálu. Například vojenské uniformy císařského dvora si půjčovali až v Rakousku.

Historický seriál o zakladateli nejslavnější karlovarské stáčírny minerální vody Heinrichu von Mattonim (†79) se odehrává mezi lety 1850 a 1910. Dobové kostýmy, kterých se pro třináctidílnou ságu vytvořilo na 1200 kusů, byly jednou z nejdůležitějších položek. A kostýmní výtvarníci pro ně byli ochotni jet kamkoli.

„Mojí radostí bylo, že se nám podařilo pro účely natáčení zapůjčit správné uniformy rakouského císařského dvora ve vídeňském skladu kostýmů Hofer. Dodávají habsburskému dvoru ten správný lesk,“ pochlubila se vedoucí kostymérka Helena Rovná. Řeč byla o uniformách, které byly k vidění například už ve včerejším díle s názvem Vídeňské líbánky.

Zatímco kostýmy byly přivezeny opravdu z Rakouska, pro prostředí císařského dvora byly využity české lokace. „Celky se natáčely přímo v Schönbrunnu a byly dokončeny animací, jinak se prostředí Vídně točilo v Kroměříži,“ svěřil deníku Aha! zdroj z natáčení s tím, že vedle uliček města byla využita například známá Květná zahrada, která byla v roce 1998 dokonce zapsána na seznam světového dědictví UNESCO.

Přiznaný historický přešlap: Setkání se Sissi? Nemožné!
David Švehlík alias Heinrich von Mattoni se ve včerejším díle poprvé setkal s císařovnou Sissi (†60), kterou ztvárnila Kristýna Fuitová-Nováková (33). „Máme v seriálu celou linii Mattoniho přátelství s císařovnou Sissi, což není hmatatelně doložitelné,“ prozrazuje režisér Marek Najbrt (46).

„Říkalo se to a my to samozřejmě využíváme. Dostáváme se tam ale na úroveň pohádky, protože kdybychom měli být historicky přesní, tak protokol Schönbrunnu by nikdy nedovolil setkání Mattoniho s císařovnou v jejích komnatách,“ dodává.



Přečtěte si
bluedream
10. 9. 2016 • 11:40

Mohli si ušetřit cestu. Takovou nudu jsem dlouho neviděla. Škoda, herci dobří, ale nebylo co hrát. Další díl si nepustím ani omámená chloroformem.

jity
10. 9. 2016 • 11:13

Oba herci jsou už na novomanželé staří. Táňa by tam měla být ještě dokonce panna. Tuto roli tak se čtyřmi dětmi kolem nich pobíhajícími a ne mladičtí manželé. Navíc včera to bylo opravdu nuda.

brunos
10. 9. 2016 • 06:38

Vyhozené peníze, na tu slátaninu se nedá dívat. Vždyť to už je lepší i snad Okres na severu.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.