Museum Kampa připravilo pro návštěvníky a příznivce muzea Den otevřených dveří | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Museum Kampa připravilo pro návštěvníky a příznivce muzea Den otevřených dveří

Václav Cigler, Valoun, počátek 60. let, broušené sklo, průměr 27 cm,  Museum Kampa, foto Gabriel Urbánek
Václav Cigler, Valoun, počátek 60. let, broušené sklo, průměr 27 cm, Museum Kampa, foto Gabriel Urbánek (Museum Kampa)

Dne 8. září 2016 v době od 10 do 17 hodin si budou moci návštěvníci prohlédnout zdarma aktuální krátkodobé výstavy Tělesnost 1890 – 1921: Munch, Kupka, Kokoschka ….., výstavu 7+1 Mistři českého skla, výstavu Pavla Nešlehy, Jiřího Bieleckého a Zdeňka Kirchnera.

Výstava sedmi, respektive osmi mistrů českého skla navazuje svou koncepcí na výstavu, kterou uskutečnila Meda Mládková v roce 1983 v The American Craft Museu na Manhattanu v New Yorku (dnešní MAD − Museum of Arts and Design), kde byli prezentováni Jaroslava Brychtová společně se Stanislavem Libenským, René Roubíček, Věra Lišková, Jiří Harcuba, Václav Cigler a Vladimír Kopecký. Tedy plejáda nejvýraznějších osobností, které v druhé polovině 20. století zásadním způsobem přispěly k emancipaci skla jako výsostného materiálu volné umělecké tvorby.

Newyorskou přehlídku mnozí pokládají za přelomový počin, který přiblížil současnou českou sklářskou scénu americkému publiku a přispěl k jejímu fenomenálnímu úspěchu v USA. Tato velmi úspěšná expozice vznikla z iniciativy Medy Mládkové, která se také ujala tehdejšího kurátorského výběru exponátů. S umělci se osobně znala a měla výborný přehled o jejich aktuální tvorbě, neboť jejich ateliéry v Československu i přes nepřízeň doby a existenci „železné opony“ od druhé poloviny 60. let navštěvovala. Patřilo to k jejím proslulým jízdám za uměním do země, odkud pocházela a která se vlivem neblahých dějinných událostí na několik desetiletí ocitla v zóně daleko od světa demokracie. Nynější výstava v Museu Kampa vznikla ve spolupráci s Uměleckoprůmyslovým museem a jeho odbornými pracovníky na základě námětu člena Správní rady Musea Kampa JUDr. Jiřího Pospíšila, v žádném případě není rekonstrukcí výstavy z roku 1983, ale zdůrazňuje její důležitost. Zároveň je poctou loni zesnulé výtvarnici Miluši Roubíčkové.

Program Dne otevřených dveří    8. 9. 2016

10 – 17 hodin                     vstup zdarma do Musea Kampa

10 – 16 hodin                     každou celou hodinu krátký výklad o historii muzea



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.