Herečka Procházková (90): Baarová mi zničila život! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Herečka Procházková (90): Baarová mi zničila život!

Devadesátku by jí nikdo nehádal. Přesto o ni režiséří nemají zájem.
Devadesátku by jí nikdo nehádal. Přesto o ni režiséří nemají zájem. (Foto Aha! – Karel Kopáč)

Je smutná a nešťastná. Zdenka Procházková (90), která brilantně ztvárnila starou Lídu Baarovou, nemá do čeho píchnout. Přitom byla přesvědčena, že velkofilm Filipa Renče (50) jí přinese další nabídky. „Bude to už ale tři čtvrtě roku od premiéry a po mně neštěkl ani pes,“ posteskla si deníku Aha!.

Role kontrovezní prvorepublikové hvězdy ji možná katapultovala po letech do výšin, zároveň jí už navždy možná vzala práci herečky. „Asi jsem to zahrála tak dobře, že jsem se všem jako Baarová, která byla pro kariéru udělat cokoliv a obcovala s Goebelsem, naprosto zhnusila,“ konstatuje hořce. Potom se zamyslí a říká: „Asi jsem naivní, pokud jsem si myslela, že se dá opět začít kariéra v devadesáti letech. Možná kdybych se ještě jmenovala Högerová...“ Procházková na stará kolena asi lituje, že si po rozvodu s naší hereckou legendou Karlem Högerem (†67) vzala zpět své dívčí jméno.

„Lámu si hlavu, proč o mě režiséři ztratili zájem, když jsem se v 80. letech vrátila z Rakouska domů. A nebyla jsem emigrantka. Zřejmě jsem byla pryč příliš dlouho a nedůvěřovalo se mi. Nevím,“ přemítá herečka. Role ale stále měla, byť malinké. Zahrála si třeba v Ordinaci v růžové zahradě, Ulici nebo Cukrárně. „Aspoň něco bylo. Teď po Baarové je ale absolutní ticho...“ říká Zdenka rezignovaně. „Profesi herečky beru odjakživa jako svoje poslání. Bez hraní mě život vůbec nebaví,“ dodává herečka s tím, že by vzala roli i v reklamě. Jen aby se cítila ve svém oboru platnou...

Hrála i ve Vídni
Zdenka Procházková byla členkou Městských divadel pražských. V roce 1957 až 1958 působila také jako konferenciérka v Laterně magice, se kterou vystupovala i na Expo 58 v Bruselu. Jejím prvním manželem byl herec Karel Höger. V 60. letech se podruhé provdala za Rakušana a stala se i rakouskou občankou. Díky výborné znalosti němčiny pohostinsky vystupovala v německy mluvících zemích, zejména ve vídeňském Burgtheatru.



Přečtěte si
ivoadler
8. 8. 2016 • 10:57

To je problém umělců, herců a zpěváků zvlášť: bez hraní mně život nebaví. Tuhle jsem viděl nějakou reklamu, snad na nějaký tablet (tady něco nehraje), s hodně starou paní. Se mi zdá, že to byla ona. Ta by si chtěla střihnout nějakou roli i po smrti.

3dots
7. 8. 2016 • 13:53

Třeba by se paní spíš měla zamyslet nad svým věkem - ne každý režisér bude chtít riskovat, že mu postava exne na place a on bude přetáčet. A v 90 nevíš dne ani hodiny.

majojo
7. 8. 2016 • 09:22

Zničit život devadesátileté stařence - no že se ta Baarová nestydí. A ještě posmrtně. Baarová byla pitomá, ale paní Procházková asi taky.

dandova
6. 8. 2016 • 16:38

A kde máte, paní Procházková, ten honorář za reklamy na XXXLutz v Rakousku

lunatic
6. 8. 2016 • 13:04

Zaslechl jsem,že se připravuje mnohadílný seriál z prostředí hospice;zatím se řeší obsazení,resp.hlavní roli již přislíbil 1 politik a o těch dalších tvůrci živě diskutují

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.