Muži, neignorujte onkologickou prevenci! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Muži, neignorujte onkologickou prevenci!

Muži na prevenci často kašlou!
Muži na prevenci často kašlou! (Foto scom)

Ach, ti chlapy. Přestože jim po padesátce hrozí zvýšené riziko rakoviny hlavně prostaty, tlustého střeva a plic, kašlou na to. Tedy většina z nich.

To ukázal průzkumu, který provedly společnosti Sanofi  a Millward Brown. Přestože dvě třetiny českých mužů se bojí, že onemocní rakovinou, pravidelné onkologické prohlídky absolvuje pouze čtvrtina ze čtyř milionů dospělých.

Výmluvy a zase výmluvy
Co bych chodil k lékaři, nic mi není. Nemám čas chodit po doktorech. Nejsem hypochondr. To jsou jejich nejčastější výmluvy. Z výzkumu také vyplynulo, že každý druhý z těchto mužů svaluje vinu na svého praktického lékaře. Celých 53 % uvedlo, že je jejich praktik neinformuje o nutnosti prevence. To tvrdí hlavně pánové, kteří spadají do rizikové věkové skupiny nad 50 let.

Dvojí prevence
„Primární prevence znamená zdravý životní styl, ale ta do výzkumu nebyla zahrnuta. Sekundární prevence znamená časný záchyt nemoci v tzv. němém stadiu. Vysoké procento oslovených nepovažuje prevenci za důležitou, jiní ji zase bagatelizují s tím, že se cítí zdravotně v pořádku. To by mělo být varovným signálem a mělo by urgentně vést k zvýšení informovanosti veřejnosti o všech možnostech prevence jak primární, tak sekundární,“ říká prof. MUDr. Luboš Petruželka, CSc., přednosta Onkologické kliniky 1. LF UK, VFN v Praze.


Denně víc než dvě stě nemocných
Diagnózu »rakovina« si každý den vyslechne 220 Čechů. Zhruba 70 lidí jí každý den podlehne. V Česku je nyní více než půl milionů onkologických pacientů a nemocných rakovinou bude stále přibývat.   

Další zajímavosti z průzkumu
•    Vyšetření karcinomu tlustého střeva a konečníku by měli lidé po padesátce podstupovat každé dva roky. V této rizikové skupině však čtvrtina mužů uvedla, že vyšetření neabsolvuje vůbec.
•    Jednou ročně by měli muži podstoupit preventivní vyšetření prostaty. To zcela ignoruje více než třetina mužů starších 50 let.
•    Muži ignorují i riziko kožních nádorů. Tři pětiny nechodí na kožní kontroly vůbec.
•    Mladší ročníky na tom nejsou o mnoho lépe. Samovyšetření varlat, které se má provádět jednou za měsíc, 40 % respondentů naprosto vynechává.

Onemocněl ve 24 letech
„Kdybych býval šel k lékaři hned, když jsem si něco na varleti nahmatal, mohla stačit jen operace. Já šel až po třech měsících, a proto jsem musel podstoupit i náročné chemoterapie,“ potvrzuje český badmintonista a trojnásobný olympionik Petr Koukal (30). Toho ve 24 letech, na vrcholu sportovní kariéry, zastavila v rozletu rakovina varlete.

Přečtěte si
jarypadlo
25. 7. 2016 • 08:51

Tak trochu naprd byla prevence jednomu,raka měl a soudy a soudci mu léčbu zatrhli...https://www.youtube.com/watch?v=3nlCAZ7dVKU

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.