Legendární Sanitka s Hanzlíkem (68): Temné pozadí seriálu odhaleno! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Legendární Sanitka s Hanzlíkem (68): Temné pozadí seriálu odhaleno!

Jaromíru Hanzlíkovi zaručila Sanitka hvězdnou slávu.
Jaromíru Hanzlíkovi zaručila Sanitka hvězdnou slávu. (Foto ČT, ara)

Boj o život i potoky krve. To viděl na vlastní oči Jaromír Hanzlík (68). Když se připravoval na roli lékaře Vojtěcha Jandery v právě reprízovaném seriálu Sanitka byl natolik ve stresu, aby byl před kamerou přesvědčivý, že jezdil s opravdovými lékaři i k vážným případům.

„Přípravy na ten seriál pro mě byly velice zajímavý, protože jsem měl možnost po představení v noci jít na centrálu záchranky a čekat tam s lékaři na výjezdy,“ prozradil po letech herec. „Mnohdy to byl výjezd, který nebyl nijak atraktivní, ale někdy jsem zažil takové věci, že jsem si uvědomil, že ti kluci záchranáři to opravdu nemají lehký,“ svěřil Hanzlík, který se díky Sanitce dostal v 80. letech nejen ke skutečným případům, ale i na tehdejší »ostrov svobody«.

„To, že měl ten seriál úspěch u nás, bylo samozřejmě příjemný. Ale nesmírně mě překvapilo, že mě pozvali na Kubu,“ zavzpomínal Hanzlík. „Opravdu jsem koukal jako blázen, jak tam byla Sanitka populární,“ svěřil v rozhovoru pro ČT. „Přiznám se, že jsem se poprvé a naposledy cítil asi jako Robert de Niro, kdyby přijel dneska do Prahy,“ dodal Hanzlík.

A populární je seriál z prostředí pražské záchranky i dnes. K jeho sledování usedá k obrazovkám kolem 800 tisíc diváků a Sanitka tak opět kraluje úterním a středečním televizním večerům.

10 HVĚZD SERIÁLU, KTERÉ BOJOVALY S RAKOVINOU
Před 32 roky zachraňovali před kamerou lidské životy, sami o ně přitom o několik let později bojovali. Porazit rakovinu se ale povedlo jen hrstce z nich.

VYHRÁLI...
Jiří Bartoška (69) – MUDr. Richard Skalka
Diagnóza: rakovina mízních uzlin
V seriálu zemře na rakovinu, ve skutečnosti ho zákeřná choroba potkala na podzim 2014. Poslední cyklus chemoterapie absolvoval loni v dubnu a od té doby je zaplaťpánbůh zdráv.

Pavel Soukup (67) – lékař
Diagnóza: rakovina střev
Loňské vyšetření po prasklém vředu odhalilo nádor na tlustém střevě. Měl ale obrovské štěstí. „Byl ještě zapouzdřený a bylo to v posledním stadiu před rozvinutím,“ svěřil Aha! herec.


PROHRÁLI...
Jiří Hubač (†82), scenárista
Diagnóza: rakovina jater
Otec seriálu podlehl zákeřné rakovině před pěti lety. „Když tatínek zemřel, držel jsem ho za ruku. Všichni jsme věděli, že to přijde. Ale nečekali jsme, že tak rychle,“ svěřil syn Ivan Hubač (63).

Josef  Vinklář (†76) – ředitel záchranky Jaroš
Diagnóza: rakovina plic
Herec nesl nemoc velmi statečně a dokonce ji tajil před okolím. Posledních 14 dní svého života strávil v nemocnici. Neumíral sám, ale v přítomnosti syna Adama.

Miroslav Zounar (†65) – sanitář Votava
Diagnóza: rakovina (nespecifikovaná)
Otec herce Martina Zounara (49) bojoval s rakovinou hodně dlouhou dobu. Přestože jeho manželka byla lékařka, nedokázal ji porazit. Žena mu ale byla velkou oporou.

Věra Galatíková (†69) – vrchní sestra
Diagnóza: rakovina plic
Necelé dva dny před Vánoci 2007 zemřela v kladenské nemocnici, kam se uchýlila, když už nemohla dýchat. U postele ji v posledních minutách života drželi za ruku členové rodiny.

Vladimír Dlouhý (†52) – MUDr. Holoubek
Diagnóza: rakovina žaludku
Herec doplatil na svůj životní styl, který se skládal z cigaret, alkoholu a minimálního přísunu jídla. Problémy se zažíváním a žaludkem vyústily v rakovinu. Do poslední chvíle ale hrál.

Otakar Brousek (†89) – primář Houdek
Diagnóza: rakovina plic
Herec s rakovinou plic bojoval už v létě 2013, kdy dokonce podstoupil operaci. Jeho stav se pak sice nakrátko zlepšil, v únoru 2014 se mu ale přitížilo a 14. března zemřel v pražské nemocnici.

Boris Rösner (†55) – MUDr. Votava
Diagnóza: rakovina plic
„Bylo mu tak zle, že smrt pro něj byla vysvobozením,“ prozradila jeho kolegyně Věra Galatíková. Právě ona mu byla před smrtí velice blízká tím, že sama bojovala s rakovinou plic.

Bořivoj Navrátil (†78) – primář nemocnice
Diagnóza: rakovina tlustého střeva
S nemocí, které před pěti lety podlehl, bojoval herec statečně déle než rok. Léčil se na Institutu onkologie a rehabilitace v Nové Vsi pod Pleší. Představitel primářů a lékařů zemřel v rodinném kruhu.



Přečtěte si
ivoadler
22. 7. 2016 • 16:03

Na opakování seriálů se zásadně nedívám. Je to jako podruhý převařený čaj. V případě dnešních seriálů je to jako čaj z ponožek.

mekanik
22. 7. 2016 • 09:56

Vojta Jandera to je borec.dobrej týpek je i jeho brácha s tim je pérdel když se ožere nebo někde dostane na tlamu fotr,pořád někam utíká nebo dělá jiný pitchoviny.Eliška furt žárlí na Evu.Eva neví koho by přefikla.Skalka chudák zakukal.Kostka vzal kramle,Zedníček furt říká šéfe,Nárožný je psí táta,no to jsou mi věci.rád na to čumim když bel není doma

Jiviny
22. 7. 2016 • 07:20

Sanitka patří i dnes mezi nejpovedenější. Velice dobře udělaný seriál. 👍

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.