Záhadné jihlavské podzemí: Nejtajemnější místo Česka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Záhadné jihlavské podzemí: Nejtajemnější místo Česka!

Jihlavské podzemí skrývá mnoho záhad.
Jihlavské podzemí skrývá mnoho záhad. (Foto Aha! – Jiří Čada, profimedia.cz, Wikipedie.org, ara)

Jedno z nejzáhadnějších míst v Česku. V prastarém hornické městě Jihlavě, bylo v dávné minulosti vyraženo více než 25 kilometrů mnohdy tajemných podzemních chodeb. Jen mizivá část byla do dnešních dnů veřejnosti zpřístupněna. Místo i proto skrývá mnoho tajemství, která dodnes nikdo nerozluštil.

Zeď štoly svítící i ve tmě. Jednou ze záhad jihlavského podzemí je tajemná »svítivka«, chodba, která po nasvícení tajemně světélkuje. Podle jihlavské legendy se v těch místech také čas od času zjevuje stín tajemné postavy provázený slyšitelnými kroky. Zatímco skeptici to zpochybňují, mnoho místních má jasno – jde o magii!

Postava na zdi

Ve svítící chodbě se dá na jednom místě zahlédnout tmavý obrys, velice připomínající lidskou postavu. Úkaz má několik vysvětlení, z některých běhá mráz po zádech. Někdo mluví o černé magii, která na místě působí. Podle další teorie se na místě zachoval obrys jednoho z horníků, který ve štolách pracoval. Tomu by nasvědčoval i fakt, že je na zdi jasně viditelné obrysy, připomínající okraj přilby. Úkaz se dává do souvislosti i s někdejší přítomností vědců z Berlína. Ti v jihlavském podzemí údajně v roce 1940 společně se dvěma záhadnými Asiaty dělali experimenty. Je snad obrys postavy na zdi památkou na hrůznou tregédii, která se na místě stala?

Kroky nebo kapky?

V Jihlavě snad není nikdo, kdo by od dětství strávil v podzemí více času než současný správce jihlavského podzemí Jan Šustr. Jako kluci měli v katakombách klubovnu a dokonce tam i přespávali. „Do katakomb se v té době nechalo dostat snad každým druhým sklepem pod městskými domy,“ vzpomínal na okamžiky napětí geolog, který do podzemí sestupuje od sedmdesátých let. „Když jste ve tmě sám spoustu hodin, najednou uslyšíte kapat vodu. Kapky zrychlují a na jednou ji slyšíte téci. Pak kolem vás někdo dokonce projde, aniž by jste ho zahlédli. Okamžitě musíte nahoru, jinak by jste se zbláznili,“ popsal sílu místa Šustr, jemuž se bádání ve tmě tajemných chodeb stalo profesí.

Schovali zde i poklad

Šachty pod Jihlavou, o kterých se zmiňují už záznamy z 16. století, sloužily k těžbě, ale i k ukrývání cenností před nepřáteli, nebo před vrchností. Za husitských válek byl do spleti katakomb i ukryt poklad sedleckého kláštera.


Atentát na Hitlera

V jihlavském podzemí se měl připravovat atentát na Adolfa Hitlera, který se měl dostavit do Jihlavy v roce 1939. Podle knihy Jiřího Vybíhala Jihlava pod hákovým křížem zatklo 15. března 1939 gestapo sekretáře jihlavské komunistické strany Jana Appelfelda, jenž měl umístit nálož do větrací šachty pod pódiem před radnicí. Ovšem říká se, že vše nastražili jihlavští Němci, aby se ukázali vůdci.

Jezero nebo studna?

Pod Jakubským náměstím se má rozprostírat tajemné jezero. Ovšem geolog Jan Šustr o tom ví své, na pomoc bere mapy z 18. století. „To jezero jsme jako kluci v podzemí skutečně našli,“ ukazuje tužkou do historické mapy, kde tehdy pátrali. „Nebylo to však jezero, ale velká široká studna nad, kterou tehdy visel řetěz, asi od nějakého okovu. Začali jsme tomu říkat jezero a ono se to ujalo. Tak vzniká záhada,“ usmívá se Šustr. „Později jsme tu studnu už nikdy nenašli. Patrně byla zasypána při rekonstrukci dlažby Jakubského náměstí,“ říká Jan Šustr.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.