Seznamte se s kouzlem runové magie: Věštby od Vikingů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Seznamte se s kouzlem runové magie: Věštby od Vikingů!

Vyzkoušejte si prastarou vikinskou magii.
Vyzkoušejte si prastarou vikinskou magii. (Foto: ara)

Runy chrání, ale je možné z nich také věštit. Pokud poznáte jejich význam, mohou vám pomoci vyřešit složité životní situace. A jak je získáte? Nejlepší je, když si je vyrobíte sami, ze dřeva, kamene, kůry... Můžete je ovšem i koupit. Vyzkoušíte vikinskou magii?

Z (Algiz, eolg) – ochrana
Silná ochranná runa. Používá se v léčitelství. V jejím tvaru můžeme hledat symbol otevřené ruky, letící labutě, losího paroží, i člověka s rukama vztaženýma k nebi.

S (Sowulo, Sigel) – slunce
Sowulo je velmi příjemná runa. Značí ochranu, pozitivní sílu, vítězství, slávu. Runa reprezentuje mužskou energii.


T (Teiwaz) – tyr (vítězství)
Od počátku používání runového písma je snad nejužívanější runou pro amulety. Teiwaz je runou velmi pozitivní, značí vítězství, zdravou soutěživost, mužskou plodnou sílu, sílu vůle a vitalitu. Může přinést vítězství v soudím sporu, ale jen pokud jste v právu. Dodává lidem motivaci i boji a zápolení, vůli k vítězství. Při věštbě značí potřebu odvahy, rozhodnosti a schopnost převzít zodpovědnost za své činy.

B (Berkana, beorc) – bříza
Bříza byla posvátným stromem, spojeným s jarními rituály plodnosti, proto je Berkana runou domova, rodiny, předpovídá radostnou událost. Je považována za runu léčivou, vyvolávající regeneraci. Používá se také při porodu. Ve věštbě je runou nových začátků a lásky.
E (Ehwaz, eh) – kůň
Ehwaz je runou koně, zvířete, kterého si seveřané velmi cenili. Obecně značí pohyb, jak fyzický, tak i duchovní. Bohem spojovaným s touto runou je Frey. Ehwaqs je také runou komunikace, poselství i žádosti o pomoc.

M (Manna, man) – muž
Tato runa značí člověka, ať už jako jednotlivce, nebo celé lidstvo, označuje také společnost a její rád. Je runou lidí, kteří mají sklon pomáhat druhým, nabádá ke spolupráci pro zajištění úspěchu celku. Pojí se se vztahy a příbuzenstvím. Nese s sebou ochrannou a obrannou moc.
L (Laguz, Lagu) – voda
Tato runa je zasvěcena Njördovi, značí plynutí, proměnlivost, také nedostatek sebeovládání. V kladném slova smyslu pak empatii, imaginaci, intuici a sexuální fantasie. Je runou umělců, malířů, herců a spisovatelů, podporuje intuici. Ve věštbě symbolizuje přechod z jednoho stavu do jiného, je to runa ženská.

Ng (Inguz) – Ing/ Frey
Runa symbolizuje  plodnost a někdy je pokládána za runu poznačující mužský pohlavní orgán a přímý ekvivalent samičí Pertho. Dále je zmiňována také ochrana domova, rodinného krbu. Obecně symbolizuje dokončení, dosažení cíle. Může znamenat porod nebo orgasmus, ale také  duchovní osvícení,  sexuální význam však převažuje.
O (Othila, ethel) – dědictví
Tato runa označuje vše, co lze předat potomkům, či bližním, v rozšířeném významu také rodnou zem. Může symbolizovat jak vědomosti a vlastnosti, tak i hmotné statky. Lze ji použít při hlídání rodinného majetku a k dosažení úspěchu.

D (Dagaz) – den
Dagaz je pozitivní runou, symbolizující den, denní světlo, bezpečí, které poskytuje. Značí také růst, pokrok, vývoj, varuje však před sebestředností. Runu Dagaz je možno použít k transformaci v životě, je spojována s bohem Heimdalem, je nositelkou mužské energie. Věštba z jedné runy
Tato metoda se hodí, pokud chcete znát rychle odpověď na konkrétní otázku, také ji můžete použít, pokud chcete s runami meditovat. Myslete na konkrétní věc, přestavte si ji. Poté vyndejte runu ze sáčku, nebo krabičky, kde je uchováváte a podívejte se na ni. Odpovědí na vaši otázku by mělo být »ano« nebo »ne«. Pokud tažená runa s vaší otázkou nesouvisí, zkuste dotaz, upřesnit, nebo se o to pokuste později.
Věštba ze tří run
Tato metoda je užitečná v případě, že potřebujete radu v nastalé situaci a dává i jistou omezenou nápovědu do budoucna. Z tří run již můžeme získat poměrně hodně informací, pokud jsme schopni jejich význam vykládat v souvislostech. Vytáhněte první runu a položte ji. Tato runa reprezentuje události v minulosti, které jsou příčinnou současné situace. Vytáhněte druhou runu a položte ji.

Tato runa symbolizuje současnost, tedy to, co je třeba udělat neodkladně. Vytáhněte a položte i třetí runu. Poslední runa je to nejtěžší runa výkladu. V některých případech může znamenat nevyhnutelný osobní osud, nebo konečný výsledek, jestliže současná situace zůstane nezměněna, nebo pouze jeden z možných výsledků. Musíte rozhodnout podle svých instinktů, která interpretace je správná. Pokud výsledek věštby předpovídá potíže, vytáhněte si ještě jednu runu. Podle té se rozhodnete, jak budete postupovat dál.

Přečtěte si
zamlzena
31. 10. 2016 • 10:38

Zkuste si raději pěstovat svou vlastní empatii a intuici.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.