Den gumových medvídků: Tloustne se po nich! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Den gumových medvídků: Tloustne se po nich!

Víte, že mlsání medvídků pomáhá vašim kloubům?
Víte, že mlsání medvídků pomáhá vašim kloubům? (Foto: Haribo, ara)

Na gumových medvídcích si pochutnáváme už 94 let. Češi po nich dlouho jen pokukovali přes hranice nebo za ně utráceli pracně získané »bony« v Tuzexu (obchod pro vyvolené před rokem 1989). Po »sametové revoluci« se ale želatinové cukrovinky staly hitem.

Kde se vzali?
Fenomén želatinových medvídků vznikl v Německu v roce 1922, kdy je začala vyrábět firma Haribo ve městě Bonn. K jejich vytvoření inspirovali cukráře Hanse Riegela tančící medvědi na poutích. Dodnes se prodávají v mnoha chuťových modifikacích a staly se fenoménem.

Medvídkový svět
Svět medvídky miluje a nejen že je pojídá, ale taky si s nimi hraje. Častým způsobem je samozřejmě jejich využití v různých dezertech a sladkostech, kde slouží jako dekorace nebo přísada. Samostatnou kapitolou jsou pak gumové kelímky, tvořené z rozpuštěných medvídků. K parádění si dámy vytváří i nejrůznější medvídkovou bižuterii. Jak se rodí medvídek?
Začíná to u kreslíře obrázkovým návrhem, pokračuje výrobou plastového modelu a poté se již vyrábí forma, která se obtiskne do rámu se škrobovou moučkou. Do dočasné škrobové formy už pak přijde směs glukózy, cukru, želatiny, barviv a příchutí, ze kterých vznikají medvídci, kteří ale musí ještě přibližně 3 dny zrát. Po vyklopení z forem se pro lesk přidá vosk. Nejoblíbenější barvou mlsalů je červená. Pozor, po medvících se tloustne
Gumoví medvídci a další želatinové sladkosti jsou velmi oblíbené – každý Čech jich za rok sní asi 1,5 kila. Medvídci sice neobsahují žádný tuk, přesto ale mají dost kalorií. Jeden velký sáček gumových medvídků (cca 250 g) obsahuje téměř 78 kostek cukru! Na druhé straně někteří drží »medvídkovou dietu«. Ta vychází se stejné teorie, jako pití hubnoucích geladrinků. Medvíci v žaludku nebobtnají a zvyšují pocit sytosti. Je ovšem jasné, že dlouhodobé pojídání výhradně »medvědí« stravy by zdraví zrovna moc neprospívalo.
Náušnice z medvídků
Co budete potřebovat: Dva medvídky (nechte volně na vzduchu alespoň několik dní), bižuterní kleště, dva ketlovací nýty, dva afroháčky, dva dlouhé špendlíky a průhledný lak na nehty.

Postup: Medvídka propíchněte dlouhým špendlíkem od středu jeho hlavičky k jeho spodní části. Držte špendlík za jeho konec a medvídka důkladně natřete ze všech stran průhledným lakem a zapíchněte jej do stabilního materiálu, kde může uschnout. Poté špendlík vyndejte a vyměňte jej za nýt, který vsuňte ze spodu medvídka směrem nahoru k jeho hlavičce. Vrchní část nýtu vytvarujte do očka pomocí kleští. Ještě než očko dotáhnete, vložte do něj afroháček a očko uzavřete.

Zmrzlina s medvídky
Co budete potřebovat: Dvě balení medvídků (pro 6 ks zmrzliny), tvořítka na zmrzlinu, perlivou ochucenou limonádu.
Postup: Nasypte medvídky do tvořítek, množství volte podle chuti. Zalijte perlivou ochucenou limonádou až po okraj tvořítka (limonádu volte podle chuti, slazenou či neslazenou, použít můžete i sodu). Vložte do tvořítek zavírací držátka a dejte do mrazáku.

Želatinový gigant B.O.B.To je zkratka pro Big Ol’ Bear, což v češtině znamená »Starý velký medvěd«. B.O.B. váží ohromujících 12 kilogramů. To je 5000 krát více než běžný gumový medvídek.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.