Když spíme na cizím místě, půlka mozku je vzhůru, zjistili vědci | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Když spíme na cizím místě, půlka mozku je vzhůru, zjistili vědci

S pomocí neurologických zobrazovacích technik vědci zjistili, že při spánku na novém místě usne jen polovina mozku, zatímco ta druhá zůstává částečně vzhůru na jakési "noční hlídce".
S pomocí neurologických zobrazovacích technik vědci zjistili, že při spánku na novém místě usne jen polovina mozku, zatímco ta druhá zůstává částečně vzhůru na jakési "noční hlídce". (Ilustrační foto: Profimedia.cz)

Probudit se uprostřed noci v hotelovém pokoji, v domě přátel nebo dokonce ve své dětské posteli během návštěvy u rodičů, může být zneklidňující zážitek. Smysly zaplaví vědomí nezvyklého prostředí následované záchvěvem paniky a člověk se cítí dezorientovaný. Vnitřní kompas se chvíli bezmocně protáčí, než mu dojde, kde vlastně je, a proč mu tam nic nepřipadá povědomé.

Následující ráno se pak spáč probudí bez potřebného odpočinku, a stále ze sebe setřásá mlhu nekvalitního spánku, zatímco se tápavě shání po první ranní kávě. Následující noc už naštěstí bývá podstatně snazší. To vše podle týmu vědců z americké Brownovy univerzity spadá do takzvaného "efektu první noci", který se rozhodli prostudovat a výsledky zkoumání zveřejnili v časopise Current Biology.

S pomocí neurologických zobrazovacích technik vědci zjistili, že při spánku na novém místě usne jen polovina mozku, zatímco ta druhá zůstává částečně vzhůru na jakési "noční hlídce".

Tato funkce slouží jako "nástroj pro přežití v neznámém a potenciálně nebezpečném prostředí", kdy bdělejší část mozku má schopnost vyburcovat spáče při jakémkoli nezvyklém vnějším podnětu.

Jde o podobný druh "spánku jen jedné mozkové hemisféry", jako mají mořští savci a někteří ptáci, vysvětlila spoluautorka studie Juka Sasakiová. "Delfíni a velryby spí jen jednou mozkovou hemisférou, zatímco druhá zůstává vzhůru," dodala. "A naše mozky mohou mít miniaturní systém podobný tomu, jaký mají delfíni a velryby."

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.