Plešíka a Hluchouna popravil sám Disney! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Plešíka a Hluchouna popravil sám Disney!

V původním složení figuroval místo Stydlína a Kejchala Plešík (Baldy, vlevo nahoře) a Hluchoun (Deafy, vlevo dole).
V původním složení figuroval místo Stydlína a Kejchala Plešík (Baldy, vlevo nahoře) a Hluchoun (Deafy, vlevo dole). (Profimedia.cz)

Šmudla, Prófa, Kejchal... Jména trpaslíků ze Sněhurky určitě znáte, ale říká vám něco třeba Plešík nebo Hluchoun? V New Yorku se vydražila skica s původním náčrtem, který ukazuje, jak se měli někteří z hrdinů slavného animáku původně jmenovat a jak měli vypadat!

Jména i podobu pidimužíků ze Sněhurky a sedmi trpaslíků (1937), prvního celovečerního animovaného filmu v dějinách kinematografie, vybíral tým padesáti lidí v čele s Waltem Disneym (†65). Návrhů byly desítky (např. Hopsal, Lenoch nebo dokonce Krkal), vydražená skica však ukazuje, že někteří z nich se málem dostali až do filmu.

V původním složení figuroval místo Stydlína a Kejchala Plešík (Baldy, vlevo nahoře) a Hluchoun (Deafy, vlevo dole).

Tlustý a plešatý
Konkrétně šlo o trpaslíky Baldyho a Deafyho, což se dá přeložit jako Plešík (či Plešoun) a Hluchoun. První z nich měl kromě holé hlavy i obrovské břicho a největší kapuci ze všech, druhý, jak jméno napovídá, měl zase vážné problémy se sluchem. Na poslední chvíli je prý z finálního výběru vyřadil samotný Disney. Důvod? „Těžko říct, tehdy to asi nebylo proto, že by se Baldy a Deafy někoho dotkli. Disneymu asi Stydlín a Kejchal zkrátka přišli lepší,“ přemítá Catherine Williamson z aukční síně Bonham, kde se skica společně s dalšími předměty spojenými s Disneyho animáky vydražila za 12 milionů korun.

Dostali dětské rysy
Z náčrtu Disneyho dvorního kreslíře Alberta Hertera (†58) je zároveň patrné, že trpaslíci původně vypadali o dost jinak než ve filmu, kde jsou roztomilejší a »dětštější«.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.