Řidič po tragédii ve Studénce přijal trest 8,5 roku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Řidič po tragédii ve Studénce přijal trest 8,5 roku!

Kamioňák Slawomir Wojciech Sondaj.
Kamioňák Slawomir Wojciech Sondaj. (Foto: ČTK)

Polský kamioňák Slawomir Wojciech Sondaj (50) najel loni v létě na přejezd ve Studénce. Ignoroval červené výstražné světla. Když ho na kolejích uvěznily závory, stál a čekal. Jeho chybu zaplatili životem tři lidé z přijíždějícího pendolina, dalších 17 jich bylo zraněno. Soud ho za to poslal na 8,5 roku do vězení.

Sondaj neprojevoval lítost a obhajoval se, že ho výstražné semafory nezajímají. „Měl jsem za to, že výstražné znamení nefunguje dobře. Závory byly zvednuté, a proto jsem na trať vjel,“ řekl u soudu. Z kamer je zřejmé, že po nárazu, kdy náklad plechu rozmetal první vůz pendolina, vystoupil z kabiny. „Lomil ruce a nadával. Poté volal majiteli firmy. Kousek od něj se bojovalo o životy,“ řekl soudce Jaromír Pšenica.


Stejně arogantní a hloupý jako řidič byl i majitel spediční firmy z Polska. „Místo aby při výslechu na policii projevil lítost, tak se ptal, zda si může vzít zpět náklad svých plechů,“ uvedl státní zástupce Aleš Boháč. Polák Sondaj dostal kromě 8,5 roku vězení i zákaz řízení v Česku. Trest přijal. To jen proto, aby mohl požádat o přemístění do polské věznice. Rozsudek se stal pravomocným. O odškodnění se budou oběti domáhat v občanskoprávních sporech.

Strojvedoucí mu nevěří
Doživotně zmrzačený strojvedoucí Jan Černý (60) Polákovi omluvu nevěří. Stejně jako soud ji považuje za účelovou. Do smrti si ponese za hrdinství následky. Přišel o jednu nohu. Druhou má rozdrcenou a nefunkční. Má za sebou 18 operací. Nefunguje mu konečník a má ochrnutý močový měchýř. Navždy bude odkázán na péči druhých.

Směšná pojistka
Spediční firma z Polska měla minimální pojistku ve výši 35 milionů korun. Jen oprava pendolina vyjde minimálně na 150 milionů.

Přečtěte si
-bello-
25. 2. 2016 • 13:52

Polákům bych dala v Česku plot, verbež je to strašná . Debil, výstražné znamení mu nic neříká, měli mu pouštět k tomu kouřový signály?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.